Пловдивчанка спечели първата награда в Националния конкурс за поезия „Добромир Тонев“

  • от PlovdivTime
  • 14:33, 12.10.2020

Ренета Бакалова е тазгодишният носител на първа награда от Националния конкурс за поезия "Добромир Тонев" за автори до 45-годишна възраст. Тържествената церемония по връчването на призовете бе в Културен център "Тракарт", а водещ бе Златко Павлов.

Конкурсът е учреден през 2011 година от група приятели на поета по повод 10 години от неговата кончина. Първите две години Националният конкурс се организира и провежда през март, когато се почита смъртта на поета. От 2013 година, събитието се организира и провежда в навечерието на 15 октомври, когато е рождената  дата на Добри Тонев.

Конкурсът за поезия „Добромир Тонев" е анонимен, темата – свободна. Всеки участник може да представи от едно до три свои стихотворения. Кандидатства се само с творби, които не са публикувани в печатни или интернет издания към момента на обявяването на конкурса, и с които кандидатът не е участвал в други подобни конкурси.

През 2020 година, в надпреварата участваха 61 творби. Авторитетно жури с председател гл. ас. д-р Здравко Дечев – литературен критик, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски" и членове -    Ина Иванова – поетеса и  Елена Тамамджиева – писател, член на „Дружеството на писателите – Пловдив" определи победителите.

Вижте кои са те:

Награди от община Пловдив:

Първа награда /600 лв./ - Ренета Бакалова; гр. Пловдив
Втора награда /400 лв/ - Асан Хаджипехливанов; гр. Плевен
Трета награда /200 лв/ - Елена Петрова; с. Марикостиново, община Петрич 

Специални награди от партньори:

Парична награда - 200 лв. и грамота на ПУ „Паисий Хилендарски" – Филологически факултет – се присъжда на  Илия Точев, гр. Варна
Парична награда – 300 лв., осигурена от Радио Пловдив – специална награда за млад поет – се присъжда на Ясен Василев ; гр. София
Вечеря и нощувка за двама в хотел „Одеон" – осигурена от г-жа Тони Симидчиева – Председател на Регионална занаятчийска камара – се присъжда на Ана Цанкова, гр. Кърджали. 

Националният конкурс за поезия „Добромир Тонев" за автори до 45-годишна възраст се организира от Община Пловдив и Дружество на писателите – Пловдив, със съдействието на ИК „Хермес", ИК „Жанет – 45", ПУ „П. Хилендарски", г-жа Тони Симидчиева, с медийното партньорство на БНР - Радио Пловдив и БНТ 2, и с любезното домакинство на Културен център „Тракарт" Пловдив.