Пловдивски артист част от 120-годишнината на авторитетния Salon D’Automne в Париж

  • от Мария Луцова
  • 09:46, 25.01.2024

Пловдивският художник Илиян Колев за поредна година показа изкуството си в Париж по време на 120-годишното юбилейно издание на престижния Есенен салон „Salon D’Automne” в La Grande Halle de la Villette от 18 до 21 януари.

 Участието на Колев и сега впечатли ценителите на изобразителното изкуство. Той бе поканен да покаже своя картина за пета поредна година, тъй като през 2021 г. спечели Голямата награда за живопис в секция „Абстракция”.

 Тази година той участва с картината „Composition  14” (130/100см, акрил/платно).

От началото на 20 век Салонът се стреми да предложи нов поглед за начина, по който се създава изкуство. Той се противопоставя на традиционализма, привилегирован свидетел е на авангардните движения на фовизма, сюрреализма и кубизма. Вярна на това престижно минало, изложбата продължава и днес.

На 120-годишния си юбилей Салонът събира 1200 автори, художници от цял свят от четиридесет различни националности, както и около 30 000 посетители. Салонът се провежда под патронажа на президента на Франция Еманюел Макрон.

Тази година има и съпътстваща изложба на фотографии на известни творци, взели участие в Салона през годините, между които Пабло Пикасо, Пол Гоген, Марк Шагал, Анри Матис и много други.

Есенният салон на изкуствата се провежда в Париж от 1903 г. Първоначално са излагали млади художници импресионисти.Те са имали възможност да покажат какво са нарисували през лятото на открито. Днес са представени всички изкуства - картини, скулптури, фотографии, щампи, рисунки, книги за художници, приложни изкуства. Salon d'Automne е асоциация на художници с нестопанска цел, основана през 1903 г., призната за своята обществена полезност от 1920 г., чиято цел е да насърчава и развива изящните изкуства във всички свои събития и по-специално чрез изложби във Франция и в чужбина.

Художникът Илиян Колев работи в областта на живописта. През 2016г. специализира в ателиетата на Cité internationale des arts , Paris.Канен е да участва в Салон на френските художници.Интерес към негови творби проявяват френски галерии и колекционери.Негови картини могат да се видят в сайта artnowdefiscalisation.com.