Пловдив влиза в час с училищния рок

  • от PlovdivTime
  • 11:33, 09.09.2016

Пловдивската банда „Flipstick” ще открие фестивала

 

Второто издание на фестивала за ученически банди „Scool Rock Fest” ще разтресе Лаута Парк на тази вечер и утре. Младежи от седем града ще пренесат ъндърграунд музиката на светло в Пловдив.

Събитието се организира от общината и сдружение „Активна Подкрепа за Креативност“ (АПК). „Идеята не е закърняла“, казва Руен под псевдоним Тракс, един от организаторите на фестивала. - „По-скоро е хибернирала. Веднага щом се появи възможност се хванахме за нея и организирахме всичко отново“.  

Руен се е заел със търсенето на групите и връзките от обществеността. „Най-трудното нещо за мен беше да съобразя датите със всички банди – на един не му е удобно, друг го няма. В последния момент  се оказва, че трябва да пренареждаш цялата програма и от това, мога да кажа, побеляват коси“, смее се Руен.

Той е категоричен, че е изключително приятно да се работи с младежите. За него това са все хора на творчеството, което предполага че притежават „особен вид интелект“ за изкуството, особено за музиката. „Те не ми позволяват да остарея – свежи са, пълни с идеи. От първото може да ми побеляват косите, но от второто оставам вечно млад отвътре“.

 

 

Между групите има колегиалност – помагат си, рекламират се взаимно, подкрепят се. Не случайно фестивалът няма конкурсен характер, въпреки предварителните кастинги, на които бяха избрани 11 групи. „Музиката определено не е състезание и не трябва да се приема като такова“,  допълва Тракс.

Тони Арнаудов  е арт директорът на фестивала и евент мениджър на „Stage 51” - място, на което бандите от четири години насам показват своята авторска музика.

„Искаме да осигурим на бандите максимален комфорт – сцената е оборудвана с китарни апаратури, бас апаратура, барабани - има всичко“, казва Тони. „Идеята на този фест е бандите да се опознаят взаимно, да се чуят, но понеже тази година имаше наистина много желаещи решихме да направим нещо като подбор на групите. Вече има интерес към „Scool Rock Fest”, както има и интерес към ученическата рок сцена, постоянно се правят концерти с младежки банди“, смята той.

Пловдив се представя на ъндърграунд сцената с три групи – „Flipstick”, „Moist” и „Panic Station”. И трите групи са ученически, като „Flipstick” свирят алтърнатив електроник рок, „Moist” – пънк и пънк – поп, а „Panic Station” – поп алтърнатив рок. 

 

 

Руен казва, че младите рокаджии не му позволяват да остарее

 

 

Тони Арнаудов  е арт-директор на фестивала за училищния рок