Пловдив става столица на словото, цяла седмица ще има срещи с големи писатели и поети

  • от Мария Луцова
  • 13:49, 09.06.2022

 

„Колкото повече едно общество е по-духовно, толкова то е и по-успешно. В началото, когато се роди идеята за „Пловдив чете” и взех решението да издавам български автори във времена, когато се четеше само преводна литература, всички ме иронизираха. Присмиваха ми се. Днес обаче се събираме преди 20-ото издание на фестивала. В програмата има близо 50 събития. И те ще бъдат посетени. Представете си колко голяма група от хора водим с книга в ръка”, каза издателят и организатор на „Пловдив чете” Божана Апостолова. 

Тя върна лентата назад и припомни, че в началото събитието се организираше от трите издателства  „Жанет 45”, „Хермес” и „Летера”. Тогава колегата ѝ Стойо Вартоломеев измислил и мотото: „Ти прочете ли две страници днес?”. След няколко издания единствен организатор остана „Жанет 45”.

„Радвам се, че предстои 20-ото издание на фестивала. В първите дни, когато се захванахме с организацията, мислехме да обявим нулево издание заради войната в Украйна. Това да е нашата форма на протест срещу случващото се. После решихме, че не трябва да спираме „Пловдив чете” и заради публиката, и заради факта, че после трудно ще го възстановим и ще върнем читателите в залите”, каза един от двигателите на фестивала Гери Георгиева. Тя благодари на Община Пловдив, която от пет години много активно подпомага събитието и то е едно от най-високо оценените в Културния календар. Както и на партньорството с Асоциация „Българска книга”, които организират Алеята на книгата.

„Тази година участниците на Алеята са 44. Хора, които пристигат в Пловдив, специално за фестивала и ще останат тук цели седем дни. Градът ни има добре развита книжарска мрежа и участниците на Алеята не регистрират продажби, каквито имат в София. Независимо от това са тук, за да зарадват и пловдивчани”, каза Георгиева и допълни, че тази година в зоната ще има и атрактивна детска семейна програма в Литературния кът. Там ще гостуват детски писатели, за да разказват забавни истории.

Няколко интересни изложби включва програмата на фестивала – „Книга и шрифт”, изложба на илюстратора Капка Кънева в „Лабиринт”, изложба, посветена на 30-годишнината на Литературен вестник.

Откриването на „Пловдив чете” по традиция е на Античния театър с церемонията по връчването на наградите „Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия и „Златна четка” – за най-добро художествено оформление на книга. Събитието е на 13 юни от 20 ч., а след официалната част публиката ще се наслади на концерта на група P.I.F.

„Избрахме проекта им „Приказката” защото е кауза. С него ще си спомним за Димо и ще го почетем, защото той заслужава”, каза Гери Георгиева.  Тя не скри радостта си, че за поредна година има огромен интерес от страна на доброволци, които имат желанието да помагат на събитието. Тази година кандидатите са били 80.

Програмата на фестивала няма да подмине събитията в Украйна и на 12 юни в Bee Bop Cafe ще се състои видео среща с две украински писателки. Гаска Шиян ще представи романа си „Зад гърба”, а Евгения Белорусец – „Щастливи падения”. И двете са родени през 1980 г. и е интересно какво и как ще разкажат за събитията в родината им.

„На 13 юни в галерия „Димитър Георгиев” ще има и още една много интересна среща с Ниня Мачарашвили и част от екипа, организирал мащабния проект „Тбилиси – световна столица на книгата 2021”. Събитието е с подкрепата на фондация „Пловдив 2019” и е важно за нас, защото и ние се обърнали поглед към тази идея”, каза издателят Манол Пейков.  Той посочи и още едно събитие, което си струва да бъде посетено – срещата разговор за читателските вкусове и издателските политики с участието на Богдан Станеску (Издателство „Трея – едно от водещите в Румъния).

Програмата на „Пловдив чете” предлага и срещи с някои от най-значимите български поети и писатели. Публиката ще има възможността да посети премиерата на най-новия роман на Здравка Евтимова „Резерват за хора и вълци” на 14 юни в Културен център „Тракарт”.

Под тепетата идват и Гергина Кръстева, Чавдар Ценов, Атанас Капралов, проф. Камелия Николова, Йордан Славейков, Иван Станков, Валентин Дишев, който отбелязва 60-годишнина, Маргарита Петкова и Добромир Банев, Кирил Василев, Светлозар Желев, Владислав Христов, Виктория Бешлийска, Яра Бубнова, проф. Хюсеин Мевсим, Йоанна Елми.

Ще бъдат представени и книги на пловдивски творци, сред които са Антон Баев и Радослав Бимбалов.

„Фестивалът „Пловдив чете” е един малък героизъм. В програмата тази година има 49 събития. Изисква се огромен ресурс, координация, организация. Всичко това се прави от един малък екип начело с Гери Георгиева”, каза на финала на пресконференцията за представянето на тазгодишното издание Манол Пейков и пожела на публиката да се наслади на интересните срещи, които предстоят.

 

Kоментари

коментар
КОМПЛЕКСИ, комплекси . . . майно льо!
18:03, 11.06.2022
Отговор

С периодически комплексарски изхвърляния че "ПЛОВДИВ СТАНА СТОЛИЦА..." на т'вачка–он'вачка (ама не бе, стаВа ама още не е станал съвсем! В процес на СТАВАНЕ сме навлязли) НЯКОИ ЕЛИТНИ МЕДИИ развеселяват читателството си. Които се отказват да четат глупотевини

коментар
официозни вопли
18:12, 11.06.2022

При липса на проста естественНа култура биват внедрявани новомодните "проекти" по "програми" =МЕРОприятия= за отбиване на Номера за отчитане дейност / заслуги на ЗАМ-а с лебедовата шия П.П. ХАЛТУРА = както легендоСТРОИТЕЛСТВОТО на байБАЕВ за престъпника НАЧО Диктатурата обезлюдил ТриХълмието с изселване на древни достойни фамилии и Родове КОРЕНЯЦИ за да им "обОбществи" имотите дето сегашния СелСъвет не умее да стопанисва та ги тихомълком ре-приватиз... ГЕРГОВИЗИРА! Позор, "кмете"!