Пловдив става столица на книгата

  • от PlovdivTime
  • 09:44, 28.09.2020

Над 40 събития – изложби, творчески работилници, срещи с писатели,  17 изложбени книжни шатри с рекорден брой участници ще  подари на града литературният фестивал „Пловдив чете”. От 28 септември до 4 октомври в Пловдив ще се проведе 18-то издание на едно от най-авторитетните литературни събития под тепетата. Литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, работилници – всичко това ще се случва в рамките на събитието.

Литературен фестивал „Пловдив чете“ е форум, който фокусира вниманието върху четенето, книгите и техните създатели. В рамките на „Пловдив чете“ се провежда инициативата „Младият Пловдив чете“ с участието на деца и младежи. Фестивалът се организира за осемнайсети път и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. Домакин е издателство „Жанет 45“. Сърганизатори са Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.

Официалното откриване на „Пловдив Чете“ е на 29 септември от 19:30 часа на Античния театър в Пловдив с участието на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, хор „Детска китка“ и ансамбъл „Делянка“. По време събитието ще бъдат тържествено връчени и наградите:  „Орфеев венец“ - за високи постижения в съвременната поезия и „Златна четка" - за най-добро художествено оформление на книга.

В седмицата от 28 септември до 4 октомври в Пловдив като част от литературния фестивал гостува и най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната - „Алея на книгата“, организирано от Асоциация  „Българска книга“.

Тази година мястото на срещата на читателите с книгите е площад „Централен“, пред Централната поща. Там ще бъдат разположени 17 изложбени шатри с рекорден брой участници за формата - 50 от водещите български издатели и книгоразпространители и техните селектирани и най-нови книжни предложения. Разнообразна културна програма на открито със свободен достъп очаква посетителите. Литературният кът ще бъде разположен от северната страна на Централната поща. Достъпът до всички събития е свободен.