Пловдив става столица на киноманите от 18 ноември

  • от PlovdivTime
  • 09:46, 14.11.2022

17-ото издание на „Киномания” в Пловдив ще зарадва публиката от  18. ноември и 4. декември в LUCKY Дом на киното.  Световната кинопанорама е едно от най-значимите и популярни филмови събития в България.  В рамките на 17 дни на фестивала ще видим премиерно едни от най-атрактивните и стойностни филми от световното кино – последните хитови заглавия произведени в Европа и отвъд океана, музикални и документални филми. 

Откриването е на 18. ноември с документалния филм „Алилуя: Ленърд Коен, едно пътуване, една песен“. Разказът през призмата на култовата песен „Алилуя“ ни среща с музикалната легенда Ленърд Коен. Откриващата прожекция е в петък от 18.30 ч. 

В света на музиката ще се потопим и със „Сезария Евора“. Португалският документален филм разказва за световноизвестната певица от Кабо Верде и нейния дълбок, плътен и богат глас. „Сезария Евора“ ще гледаме на 30. ноември от 20.30 ч.

Един от акцентите на тазгодишния фестивал е новият филм на Стивън Спилбърг „Семейство Фейбълман“. Изповедният и напълно омагьосващ филм e обяснението в любов на великия режисьор към магията на киното. Ситуирана в края на 50-те и началото на 60-те години, тази почти автобиографична затрогваща приказка за израстването е разказана през погледа на Сами Фейбълман – момче, което се влюбва в киното и в неговото създаване. Прожекцията на „Семейство Фейбълман“ е на 3. декември от 18.30 ч.

В тазгодишната програма влиза и носителят на Златна палма от фестивала в „Кан“ „Идиотският триъгълник“. Вълнуващата скандинавска комедия, в която ще видим Уди Харелсън като капитан, ни качва на круизен кораб с куп богаташи, който попада в буря и много изненадващи събития. Филмът може да гледаме на 4. декември от 18.30 ч.

На големия екран в рамките на фестивала ще се срещнем с още няколко любими актьори в най-новите филми филми. Ралф Файнс и Джесика Частейн си партнират във великобританския „Опрощение“ на 25. ноември от 18.30 ч. Двамата са богата двойка, която убива при пътен инцидент беден мароканец и се опитват да прикрият случая.

„Безкрайността“ ще ни пренесе в 70-те години в Рим, където Пенелопе Круз е част от семейство, което се мести във Вечния град, но вече не е толкова сплотено, колкото преди, но и не могат да се разделят. Филмът ще гледаме на 23. ноември от 18.30 ч. 

В романтичната комедия „Какво общо има тук любовта?“ ще видим историята на британско-пакистанска двойка, с родители, които имат различни виждания за живота. Родителите на Казим са консервативни мюсюлмани, докато изграната от Ема Томпсън майка на Зоуи е свободолюбива и независима жена. Забавния филм ще гледаме на 2. декември от 18.30 ч.

Фестивалът ще се проведе от 18. ноември до 4. декември. Билетите са на цена от 9 лева с намаление за учащи и пенсионери – 7 лева и ще са в продажба от петък, 11. ноември на касата на LUCKY Дом на киното всеки ден след 16 часа, а през почивните дни – след 10.30 ч.