Пловдив се превръща в огромна книжарница на открито през юни

  • от PlovdivTime
  • 09:37, 15.04.2021

19-ият литературен фестивал „Пловдив чете“ ще се проведе от 14 до 20 юни. На празника на книгата гостуват авторитетни издателства от цялата страна, а Главната на Пловдив се превръща в огромна книжарница на открито. Срещи с български и чуждестранни писатели се провеждат в къщите на Стария град, в НБ „Иван Вазов“ и читалища, в приятна атмосфера на квартал Капана и в други любими места на пловдивчани.

Заедно с Народна библиотека „Иван Вазов“ по време на фестивала се избира и Читател на годината в няколко възрастови категории (от 5 до 105 години). Естествена професионална тежест добавят годишните Национални награди в областта на литературата „Христо Г. Данов“, организирани от Министерство на културата и Отдел „Култура, археология и културно наследство“ при Община Пловдив.

На церемонията за официалното откриване на фестивала в Античния театър на Пловдив кметът на града връчва традиционния „Орфеев венец“ (изящна пластика-копие на художника Жорж Трак, придружена от парична премия в размер на 5000 лева) за високи постижения в областта на съвременната поезия. Носители на наградата през годините са поетите Константин Павлов, Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Дамян Дамянов (посмъртно), Стефан Цанев, Иван Теофилов, Иван Цанев, Иван Вълев, Калин Донков, Екатерина Йосифова, Александър Секулов и Иван Ланджев.

От 2015 г. организаторите на „Пловдив чете“ връчват и наградата „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Носители на отличието са Христо Гочев (2015), Яна Левиева (2016), Кирил Златков (2017), Иво Рафаилов (2018), Стефан Касъров (2019).

„Пловдив чете“ се провежда ежегодно в началото на месец юни. Доскоро три пловдивски издателства – „Жанет 45“, „Хермес“ и „Летера“ – се редуваха като домакини на събитието. От 2015 г. ежегоден домакин е „Жанет 45“.

Фе