Пловдив посрещна на крака голямата Йълдъз Ибрахимова

  • от Парашкева Иванова
  • 17:25, 06.11.2022

Докато някои поставят граници, делейки хора, държави, езици и традиции, други прекарват мостове. Търсят пресечните точки, събират невъзможното. Снощи Пловдив посрещна на крака грандамата на българския джаз Йълдъз Ибрахимова. За 70-я си юбилей тя получи Наградата за цялостен принос в джаз музиката на Plovdiv Jazz Fest. Организаторът Мирослава Кацарова я посрещна на сцената на Дома на културата със спомен от джазконцертите в Стария град и разказа за първите им срещи, поставили основите на музикалната й кариера.  

Йълдъз Ибрахимова излезе на сцената с квартета си, който включва Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов. За пореден път певицата демонстрира изключителна класа и въображение, смесвайки детайли от опера, джаз и фолклор едновременно. Стартира от Бах, мина през Гершуин, за да направи невероятния микс от известна турска народна песен с българската "Лале ли си , зюмбюл ли си" , превръщайки концерта в невероятен вокален спектакъл. Впечатляващият вокален диапазон и закачките й с публиката припомниха на гостите на феста, защото години наред тя остава на върха. Пет биса, сълзи и искрени емоции - така приключи първата част на една от най- започнящите се вечери на Plovdiv Jazz Fest.

И точно публиката реши, че е видяла най- доброто на сцената излезе феноменалния пианист Емет Коен с триото си. Пловдив е една от спирките от световното турне на един от най- популярните съвременни джаз музиканти. Това е първото му посещения в града, но се оказа, че тук има много негови почитатели, които редовно следят изпълненията в канала му, който той прави по време на пандемията. Емет Коен и фантастичните му музиканти споделиха с публиката невероятна музика и много любов.

Днес фестът продължава с още един забележителен и то фламенко-джаз пианист – Давид Пеня Дорантес. Обичайно свързваме фламенко музиката с китара, но Дорантес преобръща тези представи. Истински новатор и забележителен музикант силно повлиян от джаза и от класическото си музикално образование, Давид Дорантес променя напълно представите за фламенко музиката. Не случайно той е поканен да участва и в документалния филм на Карлос Саура „Фламенко, фламенко“. Дорантес е носител на много музикални награди и гост е на най-престижните фестивали, а в Пловдив той ще пристигне със своето трио.