Пловдив пее легендарните парчета на “Щурците“ за 55-годишнината на групата

  • от PlovdivTime
  • 09:48, 11.07.2022

Супер групата “Фондацията” гостува в Пловдив с проекта “Фондацията" празнува “Щурците” на 55 г.” на 5 август от 20.30 ч. на Античния театър. Турнетобе обявено по време на големия концерт на бандата на 31 март, пред препълнената с фенове зала 1 на НДК.

В събитието на сцената ще стъпят легендарните Валди Тотев и Георги Марков, които ще се присъединят към Кирил Маричков и останалите членове на “Фондацията” - Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански. Всички те ще изпълнят заедно най-големите хитове на знаменитата група.

За първи път от 5 години насам “Щурците” ще бъдат заедно на една сцена. Музикантите от “Фондацията” обещават неповторимо изживяване за всички по време на концертите, а турнето ще продължи само до края на 2022 г. Дали това ще е сбогуването на “Щурците” с публиката, само историята ще покаже.


ЛЕГЕНДИТЕ:

Група „Щурците“ е създадена в София през 1967 г. Кирил Маричков и Петър Цанков от „Бъндараците“ се срещат с Петър Гюзелев и Веселин Кисьов от „Слънчевите братя“ и на пръв поглед идеята да направят обща група не изглежда реализуема. Все пак заедно свирят на бал на Театралната академия, а после осъществяват и първите си записи. Новата група все още няма име и Първа програма на БНР обявява конкурс сред слушателите. От многобройните предложения четиримата млади музиканти се спират на „Щурците“.

През 1967 г. групата работи и с Георги Минчев, с когото печелят първото официално признание – песента на композитора Борис Карадимчев „Бяла тишина“ (с участието на струнния квартет „Димов“) получава първа награда на фестивала „Златния Орфей“, а впоследствие е обявена и за мелодия на годината в едноименния телевизионен конкурс. През следващата 1968 година излиза първата малка плоча, включваща песните „Веселина“, „Звън“, „Малкият светъл прозорец“ и „Изпращане“.



Популярността на групата непрекъснато расте, за да достигне своя връх през 80-те години на 20. в. Песните им са актуални, стилово разнообразни и печелят младежката публика. Текстовете им са дело на някои от най-известните и талантливи български поети. В кариерата си групата има повече от 2600 концерта при препълнени зали.

В началото на месец юли 2007 г. „Щурците“ осъществяват национално турне по повод 40-годишнината от създаването на групата. Всички концерти са безплатни за публиката, а мотото на турнето е „40 години Щурците – 40 години Фаворити“. На 25 април 2013 г. Петър Гюзелев губи дългогодишната битка с тумор в мозъка, с което "Щурците" официално прекратяват своето съществуване. През 2017 г. групата се събира отново за да отпразнува своята 50-годишнина с концерт в Арена Армеец.