Пловдив организира конкурс на името на Милчо Левиев, връчват стипендии на талантливи млади музиканти

  • от Мария Луцова
  • 09:52, 06.03.2023

Общинският съвет ще гласува на предстоящото си заседание предложението на кмета Здравко Димитров да бъде организиран ежегоден музикален конкурс на името на Милчо Левиев, както и провеждането на майсторски класове и учредяване на стипендии за даровити млади музиканти.

Форматът е с конкурсен профил. Той ще се реализира след сключването на договор между Общината и Сдружението за култура и образование "Милчо Левиев" и ще бъде подкрепено от Музикалното училище "Добрин Петков", Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" и Нов български университет.

Срокът на договора е пет години, което ще гарантира дългосрочност и развитие на конкурса, който има за цел за подкрепи ученици и студенти от средните и висши училища по изкуства, работещи в областта на класическата, поп, джаз и етно музика. По време на заключителния концерт, на който ще могат да се насладят меломаните под тепетата, ще бъдат отличени участниците в конкурса и ще бъдат връчени три стипендии. Те ще бъдат отличени от петчленно жури.

Първото издание на събитието ще бъде в периода от1 май до 31 юли 2024 г. Стойността му е 69 400 лв. 28 600 от тях трябва да осигури общината, а другите средства са от партньорите в проекта СКО "Милчо Левиев".

Сдружението от години работи за популяризиране на философията на своя патрон за синтезиране на музикалните жанрове, редуцирането на границите на традициите и насърчаването на млади пианисти да търсят усъвършенстване чрез смесване на различни стилове в музиката.

Припомняме, че в началото на 2023 г. бе обявена инициативата е алеята на Данов хълм (Сахат тепе), започваща от ул. „Божидар Здравков“, да носи името на Милчо Левиев. Пространството - алеята, шадраванът и над него мястото за сцена (с подходящо осветление) ще бъдат изпълнени с нов смисъл. Там ще се провеждат конкурси.

Предстои и обяваването на конкурс за изработване на паметник на един от най-забележителните пловдивчани, направили световна кариера на музикалната сцена.