Plovdiv Jazz Fest води най-активните и влиятелни музиканти в джаза под тепетата

  • от PlovdivTime
  • 09:48, 26.09.2023

През последните девет години сцената на Plovdiv Jazz Fest е част от маршрута на световните турнета на някои от най-големите имена в джаз музиката, но също така и някои от най-активните и интересни млади артисти. Деветото издание на форума ще запази тази традиция.

От 27 до 29 октомври ще прозвучи музиката на артисти от България, САЩ, Италия, Австрия и Бразилия. Директорът на Plovdiv Jazz Fest  Мирослава Кацарова споделя: „фестивалът се оформя като хубав, смислен празник на джаза – камерен, бутиков фестивал, където музиката се слуша и се чува.“

Основната програма на есенния джаз фестивал отново ще бъде в Дом на културата „Борис Христов“.  Всяка фестивална вечер ще включва два концерта и ще започва в 20 ч. Програмата на деветия Plovdiv Jazz Fest поставя акцент върху инструменталния джаз, камерните концерти и китарата в джаза. Резултатът от тази комбинация са шест концерта за три дни, съпътстваща програма, която ще включва още два концерта, представяне на книга, концерт на най-младите в джаза и джемсешъни всяка вечер след основната програма.

Plovdiv Jazz Fest започва на 27 октомври с Награда за цялостен принос в джаз, която тази година ще бъде връчена на контрабасиста Веселин Веселинов-Еко. Вечерта ще продължи с неговото дуо с пианиста Милен Кукошаров – Das Weltschmerz Due TT. Дуетът е създаден в началото на 2016 г. с желанието на двамата артистида опознаят нови музикални територии, импровизирайки върху теми извън стандартния джазов репертоар. Шостакович, Чайковски, Пиацола, Ерик Сати, Джон Уилямс и Карлос Гардел са част от композиторите, чиято музика дуетът интерпретира. През април 2017 г. излиза техният първи албум  „ImproviSatie”. В него са включени шестте Гносиена и трите Гимнопедии на Сати. Две години по-късно издават ивтори албум – “Consequences”. В него, заедно с произведения на Рахманинов и Сати, са включени и шест техни авторски композиции.Концертът ще бъде със специалното участие на Мартин Ташев. 

Вторият концерт в тази вечер ще бъде на друго дуо, което този път съчетава китара и контрабас. В Пловдив пристига един от най-значимите джаз китаристи на съвременната сцена –  Джулиан Лаж, заедно с контрабасиста Хорхе Родер. Ню Йоркър нарича Лаж „китарист от най-висока класа в импровизационната музика“.

Американският китарист и композитор е роден в Калифорния, живее и работи в Ню Йорк. Прекарва десетилетие изследвайки многообразните корени на американската музикална история. Лаж е прочут със своята безупречна техника и импровизационна свобода, която просто няма граници. Той започва да свири на 5-годишна възраст, а когато е на 8 свири с Карлос Сантана. Не много по-късно след това Джулиан Лаж свири с музиканти от ранга на Пат Матини, Кени Вернер, ТутсТилеманс и др. Той има три „Грами“ номинацииза „Най-добър джаз албум“ и „Най-добър инструментален албум“. Като бендлидер има 15 албума, а от 2021 г. е музикант на Blue Note Records. Участва в проекти на музиканти като Гари Бъртън, Джон Зорн, Тейлър Ейгсти, Нелс Клайн, Крис Елдридж и др.Преподава в Музикалната консерватория на Нова Англия

Хорхе Родер от Перу, е добре познат като един най-многостранните и експресивни контрабасисти в джаз днес. Съчетавайки симфоничното въображение с интимната лиричност на фолклорната музика, агресивната енергия на суровия рокер с плаващата ритмична чувствителност на афро-перуанските корени, Родероткроява голям спектър от влияния и майсторство.

28 октомври е изцяло посветен на китаристите. Вечерта ще започне с поетичен и виртуозен соло концерт на един от философите на съвременната европейска джаз сцена – китариста Волфганг Мутшпил,артист на ECM Records, чийто нов албум ще излезе на 29 септември.Мутшпил живее във Виена. Той е смятан за един от най-влиятелните китаристи от своето поколение. Като дете Волфганг Мутшпил учи класическа музика и свири на цигулка, но на 15 години открива любовта си към китарата. Учи в Музикалната консерватория на Нова Англия, по-късно и в Музикалния колеж „Бъркли“. В продължение на две години е част от квинтета на Гари Бъртън. От средата на 90-тедо 2002 г. той живее и работи в Ню Йорк. Джазът го срещас артисти катоТрилокГурту, ЮсуН'Дур, Мария Жоао, Дейв Либман, Питър Ърскин, Гари Пийкок, Лари Гренадиъри много други. Продуцира млади музиканти, а от 2004 г. ръководи програмата за китара в Музикалния университет в Базел. Мутшпиле и артистичен директор на уникалната международна едногодишна програма за интензивни музикални изследвания към JazzcampusBasel. Проектите на Волфганг  Мутшпил през последните години включват Friendly Travelers– дуото му с Браян Блейд и триото му с Лари Гренадиър и Крис Чийк. В албума му от 2016 г. “Rising Grace” към Блейд и Гренадиър се присъединяват Брад Мелдау и Амброуз Акинмусир, а по-нататък музикантите ще свирят заедно като част от квинтета на Волфганг Мутшпил.

Израснал в Сау Пауло, Шико Пинейро започва да свири на китара, когато е едва на 6 години. На 14 вече работи активно и скоро различни бразилски и чуждестранни музиканти започват да го канят за колаборации. През 2002 г. той създава собствена група и издава първия си албум “MeiaNoiteMeioDia”. През 2010 г. излиза неговият четвърти албум, в който участват гост-артисти като Даян Рийвс и Боб Минцър. Междувременно околопоявата напетия му албум,ШикоПинейро е избиран три пъти за изгряваща звезда в категория „Китара“ на списание Downbeat, заедно с Джулиан Лаж, Питър Бърнстейн и Адам Роджърс. Шестият албум “CityofDreams” е номиниран за „Грами“ през 2021 г. за „Най-добър латино джаз албум“. ШикоПинейрое участвал в проекти на Пласидо Доминго, Брад Мелдау, Кърт Елинг, Дейв Грусин, Данило Перес, Боб Минцър, Хърби Хенкок, Браян Блейд и много други. В Пловдив той пристига със своя квартет.

Последната вечер на Plovdiv Jazz Fest- 29 октомври, е времето на пианистите!Началото на тази вечер ще започне с виртуозната и млада италианска пианистка и певица Франческа Тандои, коятовсеповеченабирапопулярност на международната джаз сцена. Тандои завършва Кралската консерватория в Хага, а след това и Университета по изкуства „Кодартс“ в Ротердам. За няколко кратки години вече е заслужила международно признание и днес тя свири в някои от водещите театри и клубове в САЩ, Индонезия, Индия, Япония, Южна Африкаи почти навсякъде в Европа, както и на джаз фестивали като North Sea Jazz, Umbria Jazz, Cork Jazz, Breda Jazz, Amsterdam  Arena Stadium и др. Сътрудничи си с музиканти като Скот Хамилтън, Филип Харпър, Джейсън Браун, Дарил Хол и мн. др.

Plovdiv Jazz Fest ще завърши с концерт на един от най-изящните пианисти днес – Джоуи Калдерацо. С 15 албума като лидер, Калдерацо е партнирал на музиканти от ранга на Майкъл Брекър, Бранфорд Марсалис, Джак Де Жонет, Дейв Холанд. Първоначално Джоуи Калдерацо е класически пианист. Той отхвърля стипендия от колежа „Бъркли“, изоставя манхатънското музикално училище, за да се гмурне в историята на джаза и неговите герои. През 90-те той печели славата на безстрашен и определящ новото джаз поколение пианист. С опита и познанието Калдерацо изследва границите на импровизацията, класическия джаз, постбопа.

Американският пианист свири със своето трио отдавна, но в Пловдив той ще пристигне и с един от най-интересните саксофонисти и композитори в света на джаза МигелЗенон, обявен за джаз композитор на годината от Асоциацията на джаз журналистите в САЩ и  11 пъти номиниран за „Грами“.

Тази година Plovdiv Jazz Fest ще има предварително събитие, което ще бъде част от съпътстващата програма на фестивала. Концертът на триото на известния пианист Димитър Бодуров ще бъде на 26 октомври от 19:30 ч. в Радио Пловдив. Характерно за групата е динамичното взаимодействие на пиано,контрабас и барабани. Джаз триото е силно повлияноот народната музика и класическата композиция.Роден в България, живеещ в Амстердам, джаз пианист Димитър Бодуров оставаочарован от фолклора на родната си страна, но все пак триото му звучи безпогрешно съвременно.

Билетите за всички концерти са в вече са в продажба в мрежата на Eventim.

Организатор на PlovdivJazzFest е Blue M. Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2023 г.  Plovdiv Jazz Fest се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.  Гостуването на Франческа Тандоисе осъществява със съдействието на Италиански културен институт – София.

ПРОГРАМАТА:

26 октомври  
19
.30 ч,  Радио Пловдив
Концерт на Димитър Бодуров трио  - Димитър Бодуров, Михаил Иванов, Борислав Петров

27 октомври
20 ч.
, Дом на културата „Борис Христов“
Концерт на DasWeltschmerzDuett (България) - Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров; Специален гост – Мартин Ташев
Концерт на Джулиан Лаж дуо (САЩ)

28 октомври
20 ч.
, Дом на културата „Борис Христов“
Концерт на Волфганг Мутшпил (Австрия)
Концерт на Шико Пинейро квартет (Бразилия)

29 октомври
20 ч.
, Дом на културата „Борис Христов“
Концерт на Франческа Тандои квартет (Италия)
Концерт на Джоуи Калдерацотрио с участието на Мигел Зенон (САЩ)