Пловдив е столица на книгата от днес

  • от PlovdivTime
  • 09:39, 14.06.2021

59 издателства и 67 събития с този старт се завръща през тази година авторитетният фестивал "Пловдив чете" 14 юни. Официалното откриване е от 20 часа на Античния театър с концерт на група „Акага“ и хор „Детска китка“ при Общински детски комплекс-Пловдив. По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. 

Преди това на същия ден от 17 ч. в къща музей „Христо Г. Данов“ ще се проведе традиционното връчване на Националните литературни награди „Христо Г. Данов“, организирано от Министерството на културата и Община Пловдив. 

Ще има премиера и на най-новата книга на Захари Карабашлиев - "Опашката", както и представяне на издателство ICU на книгата "Кевин Бари и лабиринтите на езика". Публиката ще присъства на разговор за изгубеното време, бъдещето и колко е важно да бъдеш изискан в град Бохейн. Участват преводачката Елка Виденова и редакторката Невена Дишлиева-Кръстева.

От днес на пл. "Централен" ще отворят шатрите и на Алеята на книгата.