Пловдив дава старт на 10-ата Нощ на театрите в България

  • от Мария Луцова
  • 09:44, 18.11.2022

Пловдив ще даде символично начало на 10-ото издание на Нощ на театрите. То ще се проведе на 19. ноември , но ден по-рано празникът за любителите на театралното изкуство ще стартира от града под тепетата със спектакъла „Вампир” от Антон Страшимиров в Голямата зала от 19 ч. Това е едно от най-новите премиерни заглавия в афиша с режисьор Пламен Марков. „Отварянето” на  на инициативата няколко часа по-рано никак не е случайно , защототази година един от големите акценти в програмата е българската драматургия.

В съботния ден публиката пъкще може да се наслади на моноспектакъла „Старецът и морето” по едноименната творба на Ърнест Хемингуей. Началото е в 19 часа в Камерната зала.

„Старецът и морето“ е най-величественият разговор на Човека с Бога пред лицето на Нищото. И когато този разговор свърши с двусмисления израз „И какво те победи? Нищо“, самите читатели и зрители са се превърнали в стари рибари, които 86 дни не са имали улов. И е истинско чудо, че този катедрален текст на човешката надежда, на усилието и смисъла да си жив се изпълнява от актьор, роден на брега на морето, закърмен със сол и вятър, преминал възхитителен, дълъг и неописуем сценичен живот, превърнал се в любим на толкова много хора – Красимир Ранков”, канят от театъра, а самият Ранков  споделя, че работата му по този спектакъл е едно емоционално и много лично преживяване.

Кукленият театър също се включва в инициативата. На 19. ноември – събота, по традиция ще има две детски представления от 10.30 и 11.45 ч. – „Приключение с маймунка”, а вечерта от 19 ч. актьорите канят на спектакъла „Хамлет”.

Държавна опера-Пловдив също отваря вратите си за публика. В събота от 18.15 ч. е предвидено посещение на зрителите зад кулисите на спектакъла „Дон Карлос”.  Входът е свободен, но с предварително записване на касата в Дома на културата. Посетителите ще имат и среща разговор с диригента Григор Паликаров.

От 19 часа е началото на „Дон Карлос” в Зрителната зала, а входът е с билети. Кралският двор на Испания се мести в Опера Пловдив с едно от най-известните произведения на Верди по драмата на Шилер „Дон Карлос”. Историческата драма е изпълнена с дворцови интриги и действия на Инквизицията на фона на една невъзможна любов.  Спектакълът е на режисьора Нина Найденова.

Пловдивският куклено-драматичен театър “Хенд” кани пловдивчани на спектакъла„Животни”, която актьорите определят като абсурдна комедия, за това как да летим с разперени копита. Едно от най-гледаните и забавни представления е създадено от млади актьори от класа на Теди Москов, които се събират около идеята на Ивомир Игнатов – Кени.  Представлението е от 19.30 ч. в залата на театъра на бул. „Руски” 18.

Инициативата Нощ на театрите се провежда за десети път у нас и тази година включва стотици събития в 13 града.  Ще бъдат представени различните театрални жанрове, ще има турове в сградите на театрите, както и разговори с творци, свързали съдбата си с театъра.