“Пловдив чете“ търси своите събития за малки и големи чрез отворена покана

  • от PlovdivTime
  • 09:58, 20.03.2023

Литературен фестивал „Пловдив чете“ обяви отворена покана за участници в изданието си за 2023 г. Отворени за участие са два проекта - освен големия форум, така и този насочен към децата, който насърчава четенето на нова съвременна литература сред деца и младежи. В месеците от март до октомври 2023 г.

"Младият Пловдив чете" ще среща писатели, художници, преводачи и хора със специално отношение към книгите с деца и младежи от Пловдив и региона. Събитията се организират в партньорство с Народна библиотека „Иван Вазов“, образователни институции, училищни библиотеки, читалища и др. Целта на тези срещи е да се създаде среда, интерес и любопитство за активно общуване с книгите и техните създатели. Приемат се предложения от организации, институции и физически лица за участие със събития в образователната и културна програма в три сезона: пролет (май, април, май), лято (юни, юли, август), есен (септември, октомври). Фестивалът ще организира и подкрепи инициативи с фокус към деца и младежи. Избраните събития се публикуват на страницата plovdivchete.com и при заявен интерес от страна на образователна институция или неформална група, се реализират.

Екипът, отговарящ за фестивалната програма на "Пловдив чете`2023", приема и разглежда предложения за събития в периода 18-25 юни с различен характер и формат на провеждане: четения, представяния на книги, дискусии, изложби и други литературни събития. Поканата е отворена до 9 април.

Тържествената церемония по връчването на двете големи награди "Орфеев венец" и "Златна четка", съпътствана от специален концерт за пловдивчани и гости на града с вход свободен, ще се проведе на 18 юни от 20 ч. на Античния театър.

Паралелно с „Пловдив чете“ и тази година ще се проведе Алея на книгата, от 19 до 25 юни. Водещи български издателства ще разположат шатрите си на пл. "Централен".