„Пловдив 2019“ обявява покана за фестивали и големи събития на стойност 1 млн. лв.

  • от PlovdivTime
  • 10:09, 01.02.2024

Фондация „Пловдив 2019“ обявява четвърта отворена покана след годината на титлата с ясна посока да запази успешния модел за развитие на наследството от инициативата „Европейска столица на културата“. През 2023 година ОС Пловдив подкрепи тригодишен план за работа на фондация „Пловдив 2019“, с което даде възможност на екипа на Фондацията не само да продължи да подкрепя едни от най-мащабните събития в страната, но и да гарантира съфинансиране на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост.

Приоритет на отворената покана за големи събития и фестивали е обогатяването на културния афиш в Пловдив и утвърждаването на града като фестивална дестинация на културната карта на Европа.

В конкурса могат да участват културни организации и независими куратори и артисти от България с предложения за реализация на събития и фестивали на територията на град Пловдив, представящи: музика, визуални изкуства, театър, танц, филмово изкуство, литература, фотография, дигитални изкуства, образование, иновации, творчески индустрии.

Период на кандидатстване е от 1 февруари до 4 март 2024 г., а календарът от събития може да започне най-рано на 8 април и да продължи до 31 октомври 2024 г.

Общият бюджет за настоящата отворената покана е 1 000 000 лв., без определен праг на финансирането за проект, което дава възможност за реализация на фестивали и събития с различен мащаб и публики.

Важно условие е, че Фондация „Пловдив 2019“ ще има възможност да изплаща аванси по настоящата отворена покана само след одобрен и гласуван от Общински съвет на град Пловдив бюджет на Фондация „Пловдив 2019“ за 2024 г., но сключването на договори с всички одобрени участници може да се случи след обявяване на резултатите от поканата, за да не се ограничи своевременния старт на подготовката по проектите.

Необходимите документи за кандидатстване са на сайта на „Пловдив 2019“.