Плеяда от комици гостуват с „Криворазбраната цивилизация“ в кино „Орфей“

  • от PlovdivTime
  • 11:09, 12.09.2023

Сатиричният театър представя комедията „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников на 15 септември в лятно кино „Орфей“ от 20 часа като част от панорамата „Завеса под звездите“.  Спектакълът е режисиран от Николай Урумов и е с участието на плеяда български комици: Албена Михова, Константин Икономов, Кирил Ефремов, Александър Григоров, Деляна Хаджиянкова, Росица Александрова, Стефания Кочева, Васил Грънчаров, Ивайло Калоянчев и др.

Във време, когато България се опитва да се отърси от оковите и предразсъдъците си и надига глава, за да погледне навън, към Европа, попивайки наивно маниери, мода и обноски, народът е заслепен от външния блясък и помпозност, се посочва в анонса за театралното събитие. Всичко, което идва от Европа, се издига в култ, а това е благодатна почва да се развихрят шарлатани и мошеници, пристигнали от „цивилизования свят“, за да заблудят доверчивото население и да му отнемат най-ценното – честта, достойнството, децата и парите, заявява режисьорът.

Публикуваната през 1871 г. пиеса в пет действия е сред най-честно изпълняваните у нас. Най-популярна остава интерпретацията в телевизионния мюзикъл на БНТ, чиято премиера е през 1974 г. Режисьор е Хачо Бояджиев, а на сцената излизат едни от най-големите български актьори – Георги Парцалев, Никола Анастасов, Георги Калоянчев, Ружа Делчева, Зорка Димитрова, Васил Попов, Хиндо Касимов, Коста Карагеоргиев, Илия Добрев и др.

Билети за „Криборазбраната цивилизация“ се продават на билетните каси в града, онлайн на eventim.bg и grabo.bg

Панорама на комедиите „Завеса под звездите“ е част от Културния календар на Община Пловдив.