Пластиките на Димитър Рашков – свят на греховност и красота

  • от PlovdivTime
  • 09:59, 24.09.2020

 

Димитър Рашков ще открие самостоятелна изложба скулптура в галерия Signa на 1 октомври в 18.30 ч. Виртуозен майстор е на малката пластика и барелефа, той е сред малцината наши автори, погледнали на света и от забавната му страна. Фигурите му често са с гротескни форми. Заоблеността им  свидетелства за греховност, но такава, която носи не само психическо, но и физическо здраве. Пластиките и релефите му са сътворени с много хумор и с премерена доза еротика. Те запазват своята гъвкавост и жизненост. Пластичните му образи създават атмосфера и на приказност. Освен пластики създава и серии цветни пейзажи.

Рашков е роден в Карлово през 1954 г. Завършва  специалност „Скулптура“  в Националната художествена академия през 1981 г.  Между 1981 и 1985 г. е преподавател в Художествената гимназия в Казанлък. След това работи една година в ателието на Народния художник и Лауреат на Ленинска премия - акад. В. Барадай в Киев. От 1986 до 1992 г. е Главен художник към Община Карлово, после уредник, а  от 2004 г. и Директор на Градската художествена галерия там.

Член е на Съюза на българските художници от 1981 г.. Има над 65 самостоятелни авторски  и редица участия в национални и международни изложби. Винаги перфектен, закачлив и в същото време мъдър.

Носител е на 14 престижни национални и международни награди, между които и „Сребърно Възраждане“  – за постижения в областта на скулптурата.

Автор е на редица паметници и бюстове: бюст паметник на Васил Левски в с. Соколица /1981/, монумент „Героично минало и настояще“ – Карлово /1984/, бронзов релеф на братята Евлоги и Христо Георгиеви – Карлово /2019/, скулптура „Бакхус“ – Карлово /2005/, бюстове на ген. Столетов и  неговия брат Ал. Столетов в гр. Владимир – Русия, статуя на Свети Георги в  Санкт Петербург /2009/, бюст на Любен Дилов – баща в Плиска – Двор на Кирилицата и мн. др.

Избран е за почетен професор на Държавния университет „Александър и Николай Столетови“ в  руския град Владимир, с решение на Съвета на учените там.

Димитър Рашков е един от малцината карловци, които от 4 десетилетия ярко присъстват в културния и обществен живот на града и винаги  е сред водещите деятели.

Добре познат е и в Пловдив. Негов е барелефът на Стефан Данаилов, открит наскоро на стената пред Камерната зала на Пловдивския драматичен театър.  Вае в момента паметник и на знаменателния Златю Бояджиев в родното му Брезово.

В настоящата експозиция излага характерната за творчеството му кръгла скулптура и бронзови  стенни релефи, които могат да бъдат разглеждани  във времето от 1 до 23 октомври 2020 г.