Пламен Панов: Спасихме културния календар на Пловдив въпреки безпрецедентната криза

  • от Мария Луцова
  • 11:31, 26.11.2020

„Въпреки тежката ситуация Община Пловдив успя да спаси културния календар на града. Нашият сектор беше най-силно засегнат от пандемията, но това не ни отказа да инвестираме в изкуство и археология”. С тези думи започна отчета си за едната година работа заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Той подчерта, че близо 4 000 000 лв. са инвестирани в културно съдържание – 1 990 800 лв. чрез Календара на културните събития, 120 000 лв. за дофинансиране на дейността на пловдивските читалища, 350 000 лв. за смесеното финансиране на държавните културни институти и 1 500 000 лв. от наградата „Мелина Меркури”.

Панов обяви, че е особено щастлив от факта, че въпреки безпрецедентната ситуация всички събития от културния календар са се случили.

„Смесеното финансиране на държавните културни институти – Опера, Куклен и Драматичен театри, се превърна в ключ към реализацията на някои от знаковите им проекти. Министерство на културата гарантира заплатите и режийните разходи на трупите, но не бяха предвидени средства за дейност. С нашата финансова подкрепа Операта случи едно от най-запомнящите се събития – Opera Open, Драмата – „Закуска в Тифани” и „Експрес ХХ век”, куклениците – фестивала си на открито”, каза още Панов.

Той подчерта, че големите събития на Пловдив вече са с подсигурен бюджет през наградата „Мелина Меркури” – и тези на Драматичния театър, на Hills of Rock, Opera Open, ако има международно съдържание.

Ключови за подпомагането на сектора бяха антикризисните мерки – 20 културни оператори, които ползват общински помещения, бяха с опростени наеми, през фондация „Пловдив 2019” бе учреден фонд за подкрепа на творци на стойност 100 000 лв.

„Радвам се, че това действие на Общината попадна като добра практика  на местно ниво в доклада на еврокомисаря Мария Габриел”, обяви заместник-кметът. От тази опция са се възползвали 14 артисти.

Панов допълни и че екипът му е насочил част от вниманието си и към поредица от онлайн събития #оставамЕСивКъщи в периода, когато всичко беше затворено. В нея се включиха културните институции под тепетата с концерти, виртуални разходки, спектакли. Имаше и специална покана, по която бяха подкрепени финансово 10 онлайн проекта.

„Особено се гордеем с инвестициите, които се случиха в музеите – Градската художествена галерия е пред завършване, открит бе хамамът в Етнографския музей, Природонаучният обнови планетариума си, възстанови фасадата на зала Лотус, където също ще подреди експозиция. Историческият музей издаде уникален албум. Музеите ни спечелиха и множество външни средства с различни свои проекти”, обяви Пламен Панов и допълни, че общинските културни институти са реализирали над 120 събития и са донесли множество награди за работата си.

През отминалата година с 250 000 лв. бяха подпомогнати и археолозите. Заместник-кметът обяви, че проучванията на могилата на Малтепе е приключила и според специалистите става дума за надмогилен храм. Каква обаче ще е съдбата на обекта и дали ще се инвестира в реставрацията и експонацията му е въпрос на бъдещи решения на двете общини – Пловдив и Марица.

„Работим усилено по Форум Север, където, според проектанта арх. Румяна Пройкова, ще се оформи още едно архитектурно-историческо бижу в сърцето на Пловдив. От утре влиза в сила и договорът за проектиране на Форум Юг-Изток. След изготвянето на проекта ще стане ясно каква инвестиция е необходима. Въпрос на управленско решение е кога ще започне работата и по този обект”, обяви Панов. Той изтъкна, че особено активно екипът му в партньорство със специалисти е работил по описването и реставрацията на паметниците на монументалното изкуство в Пловдив. Пример за това са сграфитото на Георги Божилов-Слона и мозайките на Йоан Левиев.

„През следващата година ще насочим усилията си към няколко акцента – резидентна програма за български и чужди артисти, съфинансиране на културни оператори при кандидатстване по „Творческа Европа”, ще подготвим и нов проект за дигитализация”, обяви Панов.