Пламен Панов: Инвестицията в култура прави града жив, въпреки кризата близо 5 млн. лева са заложени за събития

  • от Мария Луцова
  • 15:36, 08.02.2021

19 800 000 лв. за  културно съдържание, културна инфраструктура, опазване на културно-историческото наследство и издръжка на експертите в сектора е заложила общината в бюджета за 2021 г. Сумата бе оповестена от заместик-кмета по финанси Величко Родопски по време на онлайн обсъждането на на финансовата политика на местната администрация.

Експозе с акцентните политики в сферата на културата и туризма направи ресорният зам.-кмет Пламен Панов. 

„Винаги, когато говорим за бюджет за култура ние трябва да си задаваме следния въпрос: град като Пловдив, който има амбицията да се развива в сферата на образованието, транспорта, екологията, какъв би бил без необходимата инвестиция в култура, културно наследство или туризъм? Истината е, че без такава инвестиция той би бил мъртъв град”, започна Пламен Панов.

Той подчерта, че финансовата подкрепа за сектора е особено важна сега, защото културата и туризмът понесоха тежки загуби заради пандемията от Ковид-19. 

„Правили сме немалко проучвания, които доказват, че  в дългосрочен план тези инвестиции имат ефект и върху икономиката на града”, допълни Панов. 

Събитията от културния календар на града за 2021 г. са на стойност 2 020 000 лв.  Творческите гилдии ще бъдат финансирани и през отворените покани на фондация „Пловдив 2019”, а сумата е 2 000 000 лв.  120 000 лв. са за подкрепа на пловдивските читалища. 

Общината ще изпълни и ангажимента си по Закона за защита на културата за смесено финансиране на държавните културни институции. Заделените средства са 300 000 лв. – 120 000 лв. са за Държавна опера-Пловдив, 110 000 лв. – за Драматичния театър, и 70 000 лв. – за Кукления театър. 

„Министерство на културата има ангажимент да осигурява режийните разходи и заплатите на държавните културни институции. Със средствата, които Община Пловдив заделя, творците ще имат възможност да зарадват публиката с нови спектакли”, поясни Пламен Панов. 

Той допълни, че не са забравени и други важни за града културни институции – Биг Бенд Пловдив, Духовият оркестър и ансамбъл „Тракия”. Те също имат осигурено финансиране, с което да продължат да творят за радост на публиката под тепетата. 

Немалко средства ще бъдат инвестирани и в културна инфраструктура и археология. Стратегически обекти са Небет тепе и Източната порта, където ще бъдат инвестирани близо 4 000 000 лв. Проектът се финансира и през европейски фондове. 

Продължава и ремонтът на Градската художествена галерия. Заделени са 500 000 лв. за двора на сградата в Стария град, както и малко над 28 000 лв. за алея, която ще осигури достъп на хора в неравностойно положение. 

„Това ще бъде най-хубавата галерия в България”, обеща Пламен Панов. Той допълни, че са заделени и 45 000 лв. за изготвянето на технически проект  за друг обект на ГХГ – баня Старинна. Идеята е сградата да се превърне в Център за съвременно изкуство. 

За Форум Юг Изток са заложени 60 000 лв., в момента там се изготвя комплексен инвестиционен проект. Тогава ще има яснота колко пари ще са необходими за превръщането на зоната в още едно от археологическите съкровища, които ще привличат туристи. 

За реставрацията и експонацията на Одеона при форума на античния Филипопол са заложени 85 000 лв. 44 400 лв. са предвидени за реконструкцията и облагородяването на улиците в Тютюневия град. 200 000 лв. са заложени за облагородяването на Дондуковата градина. 

150 000 лв. са заложени за проектирането и адаптирането на кино Космос. Очаква се до средата на годината да бъде подписан и договорът, за да се задвижи процедурата. 

11 700 лв. са заложени за изготвянето на инвестиционен проект и авторски надзор на основен ремонт, реконструкция и реставрация на основната сграда, пристройка и клюкарник на къща Недкович в Стария град, средства за пожароизвестяване и СОТ са заделени и за къщите Павлити и Пампорова. 

Ново художествено осветление ще има Римският стадион (11 000 лв.). Античният театър пък ще бъде оборудван със специално лед осветление, ще има базово озвучаване и модерна поливна система. 

69 500 лева са заложени за ремонт на покрива на Историческия музей. С 38 200 лв. ще бъде закупена нова оптична леща за 3D планетариума на Природонаучния музей. 

За всички музейни сгради са заложени средства за компютърна и климатична техника, сървъри за билетни системи и мебели ( за Епископската базилика), витрини, софтуер и програмни продукти. 

За Народна библиотека „Иван Вазов” са заложени средства за компактоси – 85 000 лв., както и за сигнално-охранителна система на фондовете – 40 000 лв. Отделени са и 500 лв. за паметник на проф. Кирил Дженев. 

123 000 лева са отделени за археологически разкопки през годината.

Не по-малко важни са инвестициите и в сектор Туризъм. 

„Както знаете, средствата за програмата за туризъм се формират на базата на приходите от туристически данък. Прогнозата ни е приходът през 2021 г. да е 340 000 лв.”, каза Пламен Панов. 

Заделени са  296 000 лв., с които да бъде осигурено по-сериозно маркетингово присъствие на града. 

По време на обсъждането на градския бюджет, дойдоха предложения и от гражданите на Пловдив. Първото бе да бъдат заложени средства за проучване и проектиране на нови водопровод, канализация и подземна комуникационна инфраструктура. Имаше предложение и за инвестиция в стъклена козирка на галерия Капана на стойност 35 000 лв.