Писателят Светлозар Желев: За културата на бавното живеене и насладата от живота

  • от PlovdivTime
  • 19:10, 12.10.2020

"Консумираме се повече и все по-бързо.  Преследваме срокове от ежедневието и тутакси забравяме за това, което наистина има значение.", казва Желев. 

Писателят Светлозар Желев ще представи сборника си с вълнуващи истории „За бавното живеене и насладата от живота” на 14-ти октомври от 18ч. в Bee Bop Café. Авторът идва в един бавен следобед на идната среда в града под тепетата, за да сподели с нас как да се поспрем, какво да махнем от живота си и започнем да живеем по-бавно.

Книгата излиза от печат април месец на 2020г., когато всички бяхме потънали в безвремие. Дали с нашето съгласие, или против нашите искания, ние неминуемо се бяхме потопили в лежерното тиктакане на часовника. Георги Господинов казва, че човешката душа има своя скорост (своя бавност) и литературата е тази, която знае повече за това. Сборникът, публикуван от ИК „Колибри”, идва за да ни забави отново, да ни откъсне и въвлече в нещо ново.

"В тази книга има много от мен – текстове, които съм писал през годините, мисли, които съм споделял. Има интервюта, в които казвам какво ме вълнува. Има текстове от мои приятели, които специално поканих да се включат в това пътешествие. Много от тях познавате в различните им битности, други пък вероятно ще чуете и прочетете за първи път, но от всеки един има много какво да научим. Те имаха пълната свобода на изразяване, сами да изберат формата, стила, жанра, езика, с които да споделят нещо от себе си. Най-важното от всичко е тяхната неподправена искреност", споделя за творбата си Светлозар Желев.

В душата на тази книга лежат имената на Любен Дилов-син, Георги Господинов, Христо Блажев, Иво Иванов, Марина Кузманова – Мамма, Димитър Павлов, Александрина Пендачанска, Веселин Савов,  Георги Тошев, Гергана Турийска, Неделя Щонова и още много други. И разбира се, на Светлозар Желев, който с много любов е събрал техните размисли, импресии и интервюта.