Писателят Христо Стоянов гостува в Пловдив с колекция картини и най-новата си книга

  • от PlovdivTime
  • 13:19, 19.10.2020

Христо Стоянов ще покаже колекцията си от картини в Дома на културата "Борис Христов" на 19 октомври в 18 ч. Заедно с това  писателят ще представи и най-новата си публицистична книга "Записки по българските пандемии"

Под името  „Завещанието“, Стоянов е подбрал около 70 творби от личния си фонд с картини – живопис, графика и рисунки. Цялата му колекция включва над 1600 масла, 400 графики и 350 скулптури. Изложбата в Дома на културата се осъществява със съдействието на община Габрово и може да бъде разгледана до 4 ноември.

Събитието ще бъде открито от Председателя на Комисията по култура в 44-ото НС Вежди Рашидов, в присъствието на многобройно гости от страната, сред които Десислава Атанасова, Димитър Главчев, народни представители от Пловдив, Таня Христева - кмет на община Габрово и много други.

Идеята за изложбата възникна спонтанно при срещата на  Пламен Панов, заместник-кмета по култура на община Пловдив, и писателя Христо Стоянов на откриването на Националните есенни изложби 2020 в Стария град.

Богатата колекция, събирана три десетилетия е завещана на родния му град Габрово през май 2019 година.  Това е и причината изложбата да носи името „Завещанието”. Тя включва картини на стари майстори, съвременни автори - не само платна, но и прекрасни графики, рисунки и скулптурни произведения. Някои автори присъстват с цели периоди от тяхното творчество.

В Пловдив, ценителите ще имат възможността и удоволствието да видят творби на:  Владимир Димитров - Майстора, Златю Бояджиев, Светлин Русев, Максим Бояджиев, Вежди Рашидов, СулиСеферов, Кирил Божков, Александър Райков, Тома Трифоновски, Николай Ангелов – Гари, Свилен Блажев, Веселин Дамянов – Вес, Юри Буков, Димитър Каратонев, Иван Узунов, Ивайло Мирчев, Вихра Григорова, Владимир Чукич, Иван Димов, Петър Мичев – Педро, Николай Добрев, Валентин Узунов, Христо Христов, Стоян Стоянов – Течи и Стоимен Стоилов и други.

Ето какво написа Христо Стоянов ден преди откриването в личния си профил в социалните мрежи:

Притеснявам се. Утре е откриването на изложбата с картини от колекцията ни, пък се притеснявам така, сякаш ще показвам мои картини. И притеснението ми не идва от друго, а от пространството - разбира се, че не могат да се съберат всички неща от колекцията. Не бих казал, че ще покажа най-доброто, защото всичко, което се намира в нея е най-доброто. Защото това не е хоби, това е страст. В момента правя баница - това е хоби. Да изпитваш неистово нужда да се прибереш вкъщи при картините си - това е страст. Даже не това. Да искаш да се събудиш, за да попаднеш в този свят, където жена ми диша ведно с портретите по стените - това е страст. Пловдивската публика у взискателна - тя е свикнала с тежката артилерия в това изкуство. А аз трябва да подбера една малка, ама много малка част от това, което имаме. В колекцията има автори с картини от ученическите им години до днес. Това е своеобразна колекция на техни неща. Има автори, които с картините си в нашата колекция биха могли да направят самостоятелни изложби... Не искам да ги споменавам - ще им завидят тези, които имат в колекцията по-малко неща. Но не това е притеснително. Притеснително е, че ще трябва да подбера... Заради това - започвам от най-близките. Другаде - с другите... И никой да не ми се сърди. А притеснението ми идва от това, че не мога да покажа всичко... Защото няма автор, няма картина от която да се притеснявам естетически... Благодаря на всинца ви... И извинявайте...