Певческо дружество “Ангел Букорещлиев“ ще изнесе безплатен концерт за пловдивчани

  • от PlovdivTime
  • 13:53, 23.11.2022

Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" ще отбележи Международния ден на етническата толерантност с концерт на площада до Джумая Джамия. Пловдивчани ще имат възможността да чуят песни, представящи фолклора на различните етноси. Събитието ще се проведе на 26. ноември от 11 ч.

Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" е формирано през далечната 1895 година в къщата на Никола Попов, където се събират 18 ентусиазирани почитатели на музиката, които решават да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев - учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно на 4. март 1896г. се провежда учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество.

Член 1 на неговия Устав гласи: "Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика".

В програмата на концерта ще вземе участие и Камерна певческа формация "Слънчеви гласове"  с диригент Илиян Тиганев. За четвърти път през тази година, „Слънчеви гласове“ ще зарадват пловдивчани и гостите на града с безплатен концерт. Репертоарът на състава включва обработени български песни от известни композитори. В концерта ще се включат младите таланти - Мария Хубенова и Дария Танева.

ПФ „Слънчеви гласове“ е създадена преди 4 години. Съставът е камерен, хористите пеят за удоволствие и от сърце. Имат изнесени редица благотворителни концерти. Във формацията участват момичета от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, НУМТИ „Добрин Петков“ и от други учебни заведения в Пловдив. Групата дебютира с концерт на Римски стадион в рамките на проекта Youth Symphony Orchestra „Progressive“ – част от Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ през 2019 г. Удостоена е с бронзов медал, на международния фестивал с конкурсен характер „Кръстопът на музите“, гр. София. 2020 г.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.