Певческо дружество “Ангел Букорещлиев“ - да твориш въпреки трудностите и в името на изкуството

  • от Мария Луцова
  • 17:06, 09.12.2023

Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" и приятели организират тази неделя „Благотворителен концерт – матине“ с каузата да съберат средства за реставрацията и реконструкцията на сградата си. Събитието е от 11 часа на 10 декември в Дома на културата „Борис Христов”. В името на благородната цел много артисти ще се включат в събитието, за да дадат подкрепа на един от най-старите хорове в България. Публиката ще се наслади на изпълненията на хор "Ангел Букорещлиев", виртуозният цигулар Маестро Мичо Димитров,  Калоян Куманов - акордеон, Стилиян Дерменджиев – цигулка, Ралица Ботева – пиано, танцовото дуо Радостина Симеонова и Рослан Василев , джаз-пианистът Мирослав Турийски и хор "Детска китка" с диригент Яна Делирадева .

Входът е с благотворителни покани, които можете да намерите на място в ДК „Борис Христов“, преди началото на събитието.  Ще има поставена и кутия за дарения пред залата.

Реконструкцията и реставрацията на близо 100-годишната сграда е наложително, тъй като артистите работят при тежки условия. Прозорците са в критично състояние, инсталацията не може да издържи при включването на отоплителни уреди. Дори и това обаче не спира ентусиазма на хора и диригента Илиян Тиганев. Младият артист е този, който се превърна в птица Феникс за музикалната институция и с много упоритост и страст успя да я върне както на национална сцена, така и на международна.

На въпрос какво мотивира един успешен музикант с безброй възможности да поведе тази битка, Илиян отговаря: „Много са причините. На първо място е любовта ми към музиката като цяло. Но още по-мотивиращ е заразителният ентусиазъм, който струи от всички тези хора, с които творим заедно музика в хора”.

Той е категоричен, че продължението на това възрожденско дело, на тази 127-годишна жива традиция, задължава.

„Мотивира ме мисълта, че това да работя с тези прекрасни, всеотдайни, вдъхновени, пеещи самодейци, е късмет, който може да се падне един път в живота, и то на малцина избрани. А те поискаха аз да съм техният диригент. Нашата обща мисия е да вдъхновяваме, колкото се може повече хора, да им предаваме любовта към песента, а най-вече любовта към българската песен. Това може да бъде постигнато само и единствено ако го правим искрено, честно, вдъхновено, за да достигне до сърцата и душите на хората”, разказва Илиян.

Диригентът е възпитаник на Музикалното училище под тепетата и на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”.  Обучава се и в Conservatorio di Musica "G. Tartini" в италианския град Триест. Илиян е автор на музиката за химна на театралния фестивал „Сцена на кръстопът”.

Началото на хора е от 1895 г. като Любителски мъжки хор, а за диригент е поканен Ангел Букорещлиев. Насърчени от успеха, на 4 март 1896 г. певците и Ангел Букорещлиев създават Пловдивското певческо дружество, което застава начело на борбата за културно надмощие над гърците. През 1928 г. Певческото дружество се сдобива със собствена сграда, в която осъществява своята дейност и до днес. Репертоарът им е разнообразен и застъпва редица творби от български композитори. Оркестърът и хоровите състави развиват оживена концертна дейност.

И така и до днешни дни, над век по-късно, хористите на Пловдивското певческо дружество продължават с ентусиазъм да поддържат пламъка на любовта към песента. През  годините диригенти на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ са били Антон Цариградски, Емануил Манолов, Иван Кочетов, Светослав Обретенов, Асен Диамандиев, Ули Порязов, Месру Мехмедов, Крикор Четинян, Никола Липов, Весела Гелева, Алеко Антонов, Д. Хофман, Цв. Цветков.

Може да подкрепите каузата за набиране на средства за реставрация и реконструкция на сградата на Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" и по банков път: 

IBAN: BG15SOMB91301060015602
Общинска банка АД.