Петко Караколев празнува юбилей с изложба в галерия „Възраждане” в Пловдивв

  • от PlovdivTime
  • 09:45, 25.01.2022

Петко Караколев отбелязва 60-годишнина с изложба скулптура и живопис в галерия „Възраждане” на 25 януари от 18 ч. Творбите на автора ценителите могат да разгледат както в арт пространството, така и онлайн до 14 февруари.   

„Още при пръв поглед на скулптурите на Петко се усеща една очебийна деликатност на фигурите. Те сякаш се реят във въздуха, стилизирани в спокойна заобленост. Скулпторът обича семплото структуриране на формите, не търси бъбривост при формуването, оставя известна загадъчност в образите. Те носят спокойствие, кротка фантазия и промисъл за нежност. Чудесна изложба, която не говори много, но има какво да каже”, казва галеристката Краси Алексиева.

Петко Караколев е роден през 1960 г. в Пловдив.  Завършва Художествено училище в. Троян. През 1987 г. завършва Художествена Академия в Москва със специалност „Архитектурно декоративна пластика“ при проф. Александър Бурганов. Член е на Дружеството на пловдивските художници.   Работил е като преподавател по изобразително изкуство. Моделирал е зооморфна чешма „Дейнотериум“ към Палеонтоложкия музей в Асеновград.    Негова скулптура притежава Комитета за култура на Пловдив. Има осъществени самостоятелни изложби в България, Словакия, Русия, Германия.  Негови произведения се намират в частни колекции в България и чужбина.