Петър Мичев и образите му от седмото небе оживяват в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:24, 29.08.2020

Галерия „Възраждане” ще отбележи 25-годишнината си с магическата изложба „Образи от седмото небе”  на Петър Мичев-Педро. Откриването е на 2 септември от  18 ч., а посетителите могат да видят експозицията още от 17 ч. По повод празника ще има и томбола за всички гости на галерията, като изтеглените печеливши ще получат подарък графична творба.

„25 години Галерия „Възраждане“ - над 540 изложби, над 36 албуми и каталози. 25 години красиви и светли емоции, прекрасни нови запознанства и срещи както с художници, така и със зрители, посетители и клиенти.  Благодарим ви! Заради вас, заради Пловдив и България винаги сме се стремяли да ви показваме качествено, различно и стойностно изкуство, да бъдем честни и с труда си да стоим с високо вдигната глава. Така смятаме да продължим и за напред. Защото 25 години не стигат”, казват галеристите Краси и Сим Алексиеви. 

Специално заради празника те подаряват на пловдивската публика виталната изложба на Педро. Галерията работи с големия художник вече 22 години, а това, което ценителите ще видят, отново е сътворено с любов, копнеж и страст от живописеца. 

Петър Мичев е роден на 9 май в Плевен. Самобитен и самоук художник, той рисува от  15-годишна възраст. Между 1974 и 1990 г. Развива артистичната си кариера основно в България.

Светът го открива през  1990 г. в брюкселската галерия „Остър ъгъл“, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург, Дания и САЩ.

През 1994 г. Художникът участва в един от най-големите културни проекти на ЮНЕСКО на 20 век, където е показано изкуството и на Сезар, Карсу и Бюфе. През  1997 г.   Четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне“ в Париж. Изложбата е открита от Жак Ширак.

Петър Мичев е участвал в над 450 групови вернисажа и е реализирал над  160 самостоятелни изложби в България, Европа, Америка.

От 1991 г. до 1998 г. живее и твори във Франция. Тук Петър Мичев работи с престижни галерии, една от които прочутата „Романет” между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика определя Петър Мичев като „автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране”.

 В периода 2000 г. – 2005 г. живее в американския град Тампа. Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ  тогава – губернаторът Джеб Буш представя Петър Мичев като единствения жител на щата, записан в „Енциклопедия Британика”.

След 5-годишното му пребиваване в Тампа, 8 милионният град номинира българина за личност на годината. Името на художника е записано завинаги в златната книга на Палм Бийч. Творбата на Петър Мичев “Мадона от Флорида” пък е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка – символ на щата.

Мичев има над 16 000 продадени картини. Негови платна са притежание на над 50 музея, галерии, фондации и на известни личности в света, сред които Джордж Буш, Владимир Путин, Симеон Сакскобургготски, американскиия актьор Стивън Сегал, австралийския милиардер Клайв Палмър  и руския мултимилионер Гедадий Гайтамак.