Пет разкошни филми за деца

  • от PlovdivTime
  • 10:56, 01.06.2018

Нашите приятели от Кинематограф ни изненадаха приятно тази сутрин с избрана селекция от късометражни филми, специално за деца. Открай време, следейки техните регулярни прожекции в кафе-галерия Cu29 в Капана, ни прави впечатление, че късите филми имат способността да провокират мисълта и подбуждат към интересни дискусии.

Затова и сметнахме, че днешния ден е добър повод да ви покажем няколко филма, с които можете да се забавлявате и същевременно да видите как възприемат определени философски въпроси.

 

Nature by Numbers
гледайте на kinematograf.bg/nature-by-numbers-film

Испанска анимация, която ни разкрива един интересен аспект на природата – симетрията и геометричните форми, следващи една и съща числова прогресия, наричана „числата на Фибоначи“, или също познато като „златното сечение“. Впечатляващо е как една специфична и сложна материя като математиката е събрана в 3 минути на толкова достъпен език.

 

Слон
гледайте на kinematograf.bg/slon-elephant-film

Едно тебеширено очертание на площадката в един квартал не само се превръща в новината на деня, но ще създаде цяла субкултура. Слон е много добър пример как се зараждат кварталните митове и легенди. И ако се замислим ще видим, че той добре онагледява като цяло българския манталитет на задаване на дневния ред. Е, макар темата да не звучи много като за деца, те ще има какво да научат от него, а после вие ще има какво да научите като чуете тяхната реакция след филма.

 

Време е за обяд
гледайте на kinematograf.bg/vreme-za-obqd-film

Вероятно знаете, че България е сред европейските държави с най-богато биоразнообразие. За съжаление е и сред държавите, отчитащи изчезването на много видове и то най-вече заради човешка дейност, а не естествени процеси. По темата Beardfrost Productions се захващат да ни разкажат за лешоядите, тяхното бъдеще по нашите земи и каква е нашата връзка с тях в голямата Природна верига. Щом говорим за бъдеще, не може без децата. Освен страхотния кинематографичен подход, с който филма достига до тяхното съзнание, гласа на Леонид Йовчев със сигурност печели симпатията и вниманието им.

 

EX E. T.
гледайте на kinematograf.bg/ex-e-t-film

Преди да пуснете този филм може да попитате децата си знаят ли какво е „утопия“. Ако не знаят, е тогава, този филм е добро начало в темата. С безобидната си почти инфантилна стилистика първоначално, ще бъдете поразени колко надълбоко влиза този филм във вечните философски въпроси за смисъла на съществуването ни.

The Rise and Fall of Globosome
гледайте на kinematograf.bg/the-rise-and-fall-of-globosome

Още една анимация от Германия, един много смел опит в кинематографията според нас, навлизайки в една сложна тема по абстрактен начин – с едни живи топки на мистериозна, които градят общество, извървявайки път на развитие, приличащ доста на човешката цивилизация. Краят е меко казано песимистичен и като че ли пасва добре на настроението тези дни в нашия свят, когато виждаме ускоряване на деградиращите Природата процеси, предизвикани от човешката дейност. Много въпроси може да зададете на хлапетата след този филм. 

Селекция на Лидия Мадарова и Юлиян Спасов от kinematograf.bg.