Пернишки художник открива благотворителна изложба в Пловдив в памет на дъщеря си

  • от PlovdivTime
  • 12:01, 09.02.2020

Пловдивската галерия "Сигна" кани на изложба живопис на Богомил Благоев със заглавие "В памет на Цветелина". Откриването е на  14 февруари от 18 ч. В Пловдив авторът се представя за първи път самостоятелно. Изложбата е благотворителна. Първоначалният замисъл е бил тя да е с кауза за набиране на средства за лечението на болната му дъщеря, но в хода на подготовката младата жена почина. Сега целта е събраните средства да отидат в помощ на нейното семейство.

Богомил Благоев е роден през 1943 г. в с. Копаница, Радомирско, но живее и твори в Перник и София. Член е на СБХ. Дългогодишен преподавател е по изобразително изкуство в Специализираното училище по изкуствата „Св. Климент Охридски“ в Перник.

Творецът ползва познатите академични живописни техники, но търси и нетрадиционни похвати, за да „оживи“ платната и ги направят по-атрактивни.  Гравитира към поантализма /френско течение в изобразителното изкуство, свързано с точкуване/ и това го прави разпознаваем по стил. Едновременно с това залага и на цветните петна като основа, повлияващи на оптичното смесване и въздействие на точките, нанесени върху тях. Рисува предимно пейзажи, въплъщаващи красотата на природата.

Участва в международни биеналета по живопис в Палма де Майорка, Истанбул и др., в международни пленери в страната и чужбина, в общите национални художествени изложби в столицата и страната, в националните изложби на учителите-художници, като на тази през 2005-та г. във Велико Търново е награден за цялостно творчество.