„Пътешествията на един художник“ оживяват в приказна изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:34, 15.03.2021

„Пътешествията на един художник“ е името на предстоящата изложба - живопис на Светозар Арнаудов, която пловдивчани ще видят в галерия "Савов". Откриването е на 15 март в 18.30 ч. при спазване на всички противоепидемични мерки.

Новата изложба на пловдивския артсалон ще е с  дъх на море и пролет. Представя прекрасните картини на мариниста и мореплавателя Светозар Арнаудов, както самия автор и красивото му творчество, така и книгата му "Пътешествията на един художник".

Светозар Арнаудов е класически художник маринист, като предпочитаната от него техника е масло върху платно. Започва да се занимава с изобразително изкуство от ранна възраст и още тогава има самостоятелни изложби. Неблагоприятно стечение на обстоятелствата прекратява любовта му към рисуването и в продължение на 40 години той не пипва четката и боите. Остава свързан с изкуството, но само му се наслаждава като колекционер.

Неотдавна негови приятели му подаряват за рождения ден бои, четки, статив и платна и натрупаното през годините вдъхновение го залива и обсебва душата и ума му. Той изоставя сериозния бизнес и се посвещава на рисуването. Обича морето, то го зарежда и вдъхновява, затова рисува само него. Затова и напуска София и се мести да живее в Бургас. Рисува спонтанно, понякога започва един сюжет, една картина, а завършва нещо съвсем различно. Докато рисува се пренася в картината, все едно е там, в морето, и се потапя в реалността – вижда откъде идва светлината, усеща вятъра, чува вълните и писъка на чайките. Затова и пейзажите му са толкова живи и реалистични. 

Нарисувал е всякакви морета, във всякакви състояния, защото морските пейзажи са преди всичко наблюдение, през последната година започва да прави и фигури, което му доставя удоволствие, дава живот и динамика на картините.