“Паралелните светове“ на Никола Колев и Доротея Комитска в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:25, 16.10.2022

Никола Колев и Доротея Комитска гостуват в Пловдив със съвместна изложба скулптура и фотография под мотото "Паралелни светове" в галерия "Артистика" на 19 октомври от 18.30 ч. В откриващото събитие ще участва и струнно дуо Йоанна-Мария Тодорова (виолончело) и Венда Димитрова-Беспалова (цигулка). Скулпторът Никола Колев е подбрал както няколко свои емблематични произведения - като внушителния шах с плот 100/100 см и бронзови фигури, така и нови произведения, които посетителите на галерия „Артистика“ ще имат честта да видят първи. Доротея Комитска също е подготвила нестандартни фотографии, с които да развълнува посетителите. Сред тях има и такива, които са завършени с истинска рамка от прозорец.

НИКОЛА КОЛЕВ

Роден и отраснал в Габрово, завършва Национална Гимназия за Приложни Изкуства в Трявна през 1982 г., специалност – дърворезба, при професор Антон Дончев, с когото има
честта да си взаимодейства и в последващото обучение в Националната художествена академия в София. Заедно с професор Божидар Казарев, преподавател по моделиране, те формират пластичния изказ и творчески мироглед на Никола Колев. Завършва специалност дървопластика – магистър – през 1991 г. Своята голяма любов – металопластиката, среща в ателието на утвърдения скулптор Петьо Александров (един от авторите на 30-метровата фигура на Мадоната с младенеца в Хасково), където работи заедно с него в годините 1989 – 1991. Там се ражда и първата му творба, изпълнена в метал – бронзов шах, с впечатляващия за този период размер 100/100 см плот, която бележи пътя му в това красиво, но нелеко изкуство. От 1991 г. е член на Съюза на българските художници.

ДОРОТЕЯ КОМИТСКА

Родена на 8.11.1963 година в град Габрово. Завършва интериорен дизайн в училище по изкуствата в гр. Трявна. След това фотография и полиграфия в София. Специализира издателски системи и системи за компютърен дизайн в Център за следдипломна квалификация при ТУ-Габрово. Талантът на художника и теоретичните познания, водят до създаване през 2003 година на собствена фирма за реклама , фотография, графичен и уеб дизайн. От тогава компанията, наречена "АртКом", изпълнява успешно много рекламни проекти за известни български и чуждестранни фирми, работещи в различни отрасли - тъкани и облекла, бижутерия, медицина, хотелиерство, инфраструктурно строителство и т.н. Реализирайки се в бизнес средата Доротея не спира да се занимава и с некомерсиално изкуство. Със собствен стил и уникална гледна точка тя създава творби, които излизат от общоприетите рамки, докосват дълбоки нива на човешката душа и водят зрителя до неоткрити места. Творческо признание получава на много изложби и конкурси.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".