Памет: Ваня Итинова и Натали Итинов показват изложба за големия художник Недко Итинов

  • от PlovdivTime
  • 09:45, 18.10.2021

Памет за изключителния Недко Итинов с изложба в галерия „Аспект”. Ваня Итинова и Натали Итинов ще покажат живописни платна и изкуство на хартия под мотото „Под повърхността” на 20 октомври от 16 до 19 ч. в памет на пловдивчанина.

„Изложбата за мен е повод както за радост, така и за тъга. Радвам се, защото ще покажа за пръв път творбите на две млади талантливи момичета, но ми е и много тъжно, защото на 1 октомври Недко Итинов трябваше да навърши 65 години, трябваше да редим изложба, но него вече го няма...”, разказва галеристката Олга Петрова.

С изложбата „Под повърхността“ галерията ще отдаде почит на големия художник и прекрасен човек Недко Итинов, който си отиде нелепо рано в началото на годината. В негова памет свои творби представят най-близките му – неговата дъщеря Ваня и племенницата му Натали, които приемат поканата на галерията, за да може това събитие да се случи. Големи усилия полага и съпругата му Мариана, която в много кратки срокове успява да събере материал и да подготви и издаде ретроспективен каталог, който ще бъде представен на вернисажа.

„Под повърхността“ обединява произведения, много различни като жанр, материал и въздействие. Ваня Итинова е живописец, наследила е не само професията на баща си, но и неговата стилистика и усет за цвят и композиция. Не е тайна, че тя години наред работеше редом с него, помагаше му в по-трудоемките и технически дейности, беше негова упора в трудни за здравето му периоди. За изложбата тя специално подготви 15 картини, инспирирани от последните творчески търсения на Недко –цикъл „Риби“, обединяващ вибриращо цветни декоративни платна в стила на колажа, акрил върху платно и стилизирани фигури на риби и други морски обитатели, моделираниотразлични смоли и монтирани върху платното. Напълно различни като жанр, материал и цвят са творбите на Натали, тя работи в жанра на така нареченото “PaperArt” или изкуство от хартия. Трудно ми е да сложа определение на нейните произведения – макар че са сложени под стъкло и се експонират на стена, не са картини; макар че са триизмерни, не са пластики; първото, което ми идва наум, когато ги гледам е невероятен финес и ювелирна изработка. Не е за вярване какви невероятни форми и фигури могат да бъдат постигнати само с помощта на хартията. Докато при Ваня има взрив от цветове, то при Натали господства една приглушена белота, нарушавана тук-таме от някой чист цвят. И въпреки диаметрално противоположното въздействие, творбите на двете художнички си партнират великолепно в общата им експозиция.

Изложбата ще продължи до 9 ноември.