Палми Ранчев представя в Пловдив стихосбирка и нов роман

  • от PlovdivTime
  • 13:34, 20.03.2023

Литературният салон Spirit&Spirit  представя Палми Ранчев с книгите му с избрана поезия „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“  и романа „Хаосът в играта на джаги“ на 28 март от 19 ч.в Петното на Роршах.

„Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“ e сборник избрана поезия от Палми Ранчев. Като истински знаково име в българската поезия той не само оставя диря в литературата ни, а променя съществуващите релефи. Насред кризите, пречките, гарите и мотелите на нашите тъмни времена, които са всъщност в сърцето на поезията на Палми, но в същото сърце са и любовта, бунтът, непримиримостта, от които двойно повече имат нужда тези години.

С обелени кокалчета и пръснати по пода реминисценции за красотата „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“ събира отново света ни в едно вече далечно цяло към което сме длъжни да се стремим независимо от всичко, без да забравяме своята собствена съдба на раними и раняващи, на преболедували и жестоки, на смъртни и способни на вечност обикновени човешки създания.

Без патос, с мярка, без крайности, с категоричност, без обилство, с разноликост Палми Ранчев превърна и превръща ежедневния живот в поезия, края в мит, а мита в битие. Кариатида, обърната към небето.

В романа „Хаосът в играта на джаги” експериментира с шизофренните абсурди и екзистенциалните преображения на героите си, чрез които обяснява причините, довели до усещането на българина за продължаваща лъжа и вечна несправедливост.

„Палми Ранчев е от авторите, които не имитират никого – и никой не е способен да ги имитира. Книгите му често са номинирани за основните литературни награди у нас. Конюнктурата не го обича и затова вярвам на отговорите му”, пише за романа Марин Бодаков.

ПРОГРАМАТА ЗА АПРИЛ:
4 април, 19 ч.
Среща в Теодора Тотева

11 април, 19 ч.
Среща с Ирина Папанчева и Миглена Миланова

18 април, 19 ч.
Среща с Марин Георгиев

25 април, 19 ч.
Среща с Тодора Радева

Входът за всички събития е свободен.