Овчарска стихия на Античния театър

  • от PlovdivTime
  • 14:19, 07.08.2016

На зашеметяващо овчарско надиграване станаха свидетели зрителите на 22-я Международен фолклорен фестивал в Пловдив. Традиционни чобански танци от България, Румъния, Сърбия и Гърция се разгърнаха на сцената на Античния театър всяка вечер между 1 и 5 август. 

С бавни каракачански стъпки, съчетани с ненадейни подскоци, се понесе ансамбълът от град Кимина край Солун. Сръбските танцьори с дебелите калпаци представиха вихрушка от премятания и надигравания.

Румънците от своя страна показаха, че са довели пастирския хоровод до щракане с пръсти и високи скокове. Ансамбъл "Тракия" съчета аристократични женски носии със свистене на геги във въздуха. 

Контрастно на общия фон стоеше танцов състав "Алба регия" от град Секешфехервар - една от старите столици на Унгария. Те изпълниха очакванията на публиката за пламенен чардаш, но и фолклорът им носеше изискан средновековен вкус.

Освежаваща нотка на латиноамерикански фиеста внесоха танцьорите от "Мехико линдо", които изиграха  както традиционни мексикански, така и модерни испански и американски танци. 

Над 200 певци, музиканти и танцьори от седем държави дефилираха всеки следобед по главната улица на европейската столица на културата, след което изнасяха вечерни концерти на Античния театър. На танците се насладиха и хората в Асеновград и Хисаря, където ансамблите също гостуваха. 

 

Ансамбъл "Тракия" впечатли с изтънчения си стил

Коминочистач посрещна танцьорите на главната улица

Вихрен унгарски чардаш

Гръцките изпълнители от Кимина бяха за втори път у нас

Сръбските красавици дефилираха по улиците

Момците от ансамбъл "Абрашевич" танцуваха и с глави

Тракийският хоровод омагьоса зрителите

Румънците припомниха как се свири с рог

Мексикански танц с чаши на главите

Унгарският оркестър разигра минувачите

Румънците показаха, че владеят и бързите танци

Солистката на "Мехико линдо" очарова с пеперудените си движения

Носии с всевъзможни цветове затрупаха Пловдив

Знаме води каракачанското хоро

Ансамбъл "Тракия" бе в стихията си

Да поседнем на античните колони

Мексикански кокони с ветрила

 

 

Танцов клуб "Антерия" вдигна градуса на настроението