Балетът “Баядерка“ с нова дата през януари

  • от PlovdivTime
  • 14:00, 20.01.2021

Държавна опера Пловдив кани на 30 януари 2021 г. от 18:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ на премиерата на балетния спектакъл „Баядерка“. Представлението е в две действия по музика на Лудвиг Минкус, по балена Гьоте „Богът и баядерката“, вдъхновено от древноиндийската драма „В знак на признателност към Шакунтала“ от Калидаса.

Балетът „Баядерка“ е създаден от френския хореограф Мариус Петипа и руския либретист Сергей Худеков. Оригиналното произведение е в четири действия и седем картини. Възползвайки се от популярността на балетите по романтични сюжети „Силфида” и „Жизел”, Петипа създава специален бенефисен спектакъл за примата на Имперския руски балет Екатерина Вазем, която и се превъплъщава в главната роля на баядерката Никия.

Премиерата на „Баядерка” е в изпълнение на Имперския балет на императорския Болшой Каменний театър в Санкт Петербург на 4 февруари 1877 година. Още при първото си представление  бива възторжено приветстван от публиката. Критиците го обявяват за един от върховните шедьоври на хореографа Петипа, като за особено емблематична се смята сцената от творбата, известна като „Царството на сенките”

Всъщност от началото на 20-ти век до ден-днешен „Царството на сенките” твърде често се изпълнява като самостоятелно, независимо произведение, извън пълната версия на „Баядерка” – не само защото е считана за гениална, а и поради огромния ресурс-минимум 32 балерини само в Сцената на сенките, както е в оригинала, който заглавието изисква.

Почти всички съвременни версии на „Баядерка” са базирани на продукцията на Кировския балет от 1941 г. за Петербургския. 

Първата постановка на „Баядерка” извън Русия е в Лондон на 4 юли 1961 г., по време на турнето на Кировския балет в британската столица. Интересен факт е, че именно на това турне един от култовите балетисти и хореографи на 20 век Рудолф Нуреев избира да не се завърне в тоталитарната си по онова време родина и да остане на Запад. Две години по-късно Нуреев поставя само „Царството на сенките” на сцената на Кралския английски балет.

В България „Баядерка“ е поставена за първи път едва през 2012 г. на сцената на Софийска опера и балет, като последващите няколко представления са съкратени  версии или само трето действие.

В постановката в Пловдив участва балет на Опера Пловдив, хореографията е на Мариус Петипа. Постановка и режисура - Веса Тонова, костюми - Цветанка Петкова Стойнова, сценография - Иван Токаджиев.

В ролите влизат Аманда Роха, Мара Салваджо, Диан Райчев, Амедео Джунта, Андреа Джиневра, Елена Кучкова, Фуми Шибутани, Матилде Ферари.