Откриват барелефа на големия Стефан Данаилов на старта на „Сцена на кръстопът”

  • от PlovdivTime
  • 13:37, 11.09.2020

24-ото издание на Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” се открива днес в 19 часа в двора на театъра със специална церемония по освещаването на барелефа на проф. Стефан Данаилов на Камерната зала. Тя ще носи неговото име като знак на признателност към приноса на големия артист към театралното изкуство. 

След официалната церемония предстои друго вълнуващо събитие, посветено на Данаилов – представянето на документалния филм „Монолог” на режисьора Георги Тошев. То започва в 20.30 часа в лятно кино „Орфей”. Входът за събитието е свободен, но за да бъдат спазени здравните изисквания в условията на пандемията от коронавирус, зрителите трябва да си вземат пропуск от касата на Драматичния театър. 

Необичаен, в по-различен формат заради извънредната ситуация ще бъде тазгодишният фестивал. Едно е сигурно обаче – зрителите, верните приятели на форума няма да скучаят. Те ще имат възможност да се срещнат с автори на пиеси, актьори,  да гледат изложби, да слушат хубава музика. А финалът е специален и само за пловдивската публика – учениците на Мастера си дават среща под тепетата, за да разкажат „Истории с Ламбо”. 

За подробности около програмата на „Сцената” почитателите на театралното изкуство могат да ползват сайта на фестивала. 

За съжаление, поради извънредно възникнали неотложни ангажименти на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, премиерата на албума „100 лица на театъра” на 12 септември от 18 часа в голямата зала на Драматичния театър отпада. 

Мотото на 24-ото издание на „Сцена на кръстопът” е „Театъра-Гордостта”. По традиция своята подкрепа за фестивала дават Министерство на културата и Община Пловдив и спонсорското семейство.