„Отблизо”: Драмата с премиера на достоверен спектакъл за секса и любовта

  • от Мария Луцова
  • 15:39, 20.02.2023

Драматичният театър кани на спектакъла „Отблизо” от Патрик Марбър” на 20 и 21 февруари от 19 часа в Камерна зала. Това е първата премиера на трупата през новата година. Режисьор е Елица Йовчева , сценографията и костюмите са дело на Александра Йотковска и Мария-Елиза Бакова, музиката е на Светослав Димитров, а оператор е Мария Цветкова. Ролите изпълняват Климентина Фърцова, Радина Думанян/Ирина Митева, Стилиян Стоянов и Тодор Дърлянов.

„Отблизо” е спектакъл за безизходното лутане в лабиринта на взаимоотношенията, за болезненото оглеждане в другия в търсене на себе си, за сърцата като стиснати юмруци, обвити в кръв, за забранените желания и розовите представи. Достоверен спектакъл за секса и любовта, както казва в една от репликите си героинята на Радина Думанян - Ана.

„С този спектакъл изпълняваме една програма, чрез която искаме да запознаем публиката с нови хора, с нови заглавия, извън контекста на това, което обичайно правим. Търсим и искаме да показваме талантливите млади хора в театъра. А с този екип бързо разбрахме, че са една мая с нашия театър. Искаме и да поканим младата публика да влезе в театъра, защото „Отблизо” е спектакъл за живота, такъв какъвто е”, каза директорът Кръстю Кръстев по време на специалната пресконференция за представянето на проекта. Той напомни, че Драмата от години дава шанс на младите творци да правят своя професионален дебют, защото само така

„Всяко заглавие, което попада в репертоара ни, се обсъжда задълбочено. Смятам, че опознаваемата действителност от света, в който живеем, някак си липсва в програмата ни. Трябваше да намерим пиеса, в която хората да припознаят съвремието ни. „Отблизо” е точно това – при това професионално написана пиеса. Неслучайно и филмът с Джулия Робъртс, Натали Портман, Клайв Оуен и Джуд Лоу  е толкова добър. Подобни текстове дават възможност на младите актьори в трупата да се разгърнат”, разказа драматургът Александър Секулов.

Той разкри, че именно една от участничките в проекта – Климентина Фърцова, насочила вниманието на ръководството на театъра към работата на режисьора Елица Йовчева.

„Препоръча ни да гледаме „Кукли сме ние” по време на „Сцена на кръстопът”. Бяхме впечатлени, защото видяхме една много овладяна и добре подредена постановъчна работа . Когато открихме и подходящия текст, нещата се получиха”, каза драматургът, а Кръстев го допълни, че са се случили на точното място, в точното време, с точните хора.

По думите на режисьора Елица Йовчева „Отблизо” е съвременен модерен спектакъл, актуален с проблемите, които третира.

„Сценичният образ е условен. В текста има 11 локации, които ние трябваше по някакъв начин да маркираме, за да е ясно на публиката. Това се случва чрез промяната на един елемент, чрез музика или светлина.  Тези, които са гледали филма, знаят, че езикът на героите е доста провокативен. Ние сме се постарали да е по-елегантен, но не можем да избягаме от автора. „Отблизо” показва житейски ситуации, през каквито преминаваме всички, а ключовата дума е взаимоотношения. Смятам, че в този спектакъл ще видите актьорски постижения, някои от колегите бяха изненадани от себе си”, каза още Йовчева.

Актрисите Радина Думанян и Климентина Фърцова споделиха, че и за двете репетиционният процес е бил вдъхновяващ, в спокойна и ненатоварваща атмосфера, но е имало ситуации, в които са преодолявали задръжките си, за да изградят достоверни образи.

 

Kоментари

коментар
Мариета Димитрова
23:01, 21.02.2023
Отговор

Гледах спектакъла първата вечер на 20.02. Не мисля, че ще има публика, която да го задържи повече от един сезон. Наистина има млади актьори, които са талантливи и много красиви, но... на мен спектакълът не ми хареса изобщо.