Отбелязваме 80 години от рождението на маестро Крикор Четинян с концерт

  • от PlovdivTime
  • 15:16, 29.03.2024
Концерт по повод 80 години от рождението на забележителния хоров диригент Крикор Четинян ще се проведе на 30 март от 18 часа в Концертната зала на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев".  Маестрото беше дългогодишен преподавател и ръководител на катедра „Дирижиране“ в Академията в Пловдив.
 
В замисъла на концерта е заложено изпълнението на произведението „Малка тържествена меса“ от Джоакино Росини от вокален ансамбъл „Капела Арте“, под диригентството на Кръстин Настев – ученик на маестро Четинян, и солистите Румяна Костова (сопран), Анита Дафинска (мецосопран), Марин Йончев (тенор), Пламен Кумпиков (бас) и пианистите Надежда Кузманова и Велислава Карагенова.

В хора участват изпълнители, с които Маестрото е работил, а инструменталната част е поверена на преподаватели от Академията. 
Преди изпълнението проф. Юлиан Куюмджиев ще произнесе слово по повод годишнината, а БНТ–Пловдив подготвя документален филм за творческия път на Крикор Четинян, части от който ще бъдат излъчени по време на музикалното събитие.

За гостите и жителите на София, концертът ще бъде повторен на 31 март в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Концертът се осъществява с подкрепата на община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2024 г. и с подкрепата на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив".
 
Входът е свободен!