“От ателието“ - споделеното изкуство на пловдивския художник от Струмица Кольо Мишев

  • от PlovdivTime
  • 10:30, 20.01.2023

Пловдивчанинът от Струмица - художникът Кольо Мишев - открива самостоятелна изложба "От ателието" в Градската художествена галерия на Главната на 24 януари от 18 ч. Въпреки известността на автора и многобройните му участия в колективни изложби, включително в зали на галерията, оказва се, че той за първи път ще се представи самостоятелно в нея.

След известна пауза, удължена от Ковид епидемията, Кольо Мишев най-сетне ще се срещне с почитателите на изкуството, представяйки близо 40 свои творби, създавани в уединението на ателието му през последните по думите му „болни години“.
Своеобразното оттегляне в себе си може да се почувства в произведенията на художника – в неговите фигурални композиции и условни пейзажи, изпълнени в смесена техника с отчетлива фактура.

Кольо Мишев е роден през 1960 г., в Струмица (сега Република Северна Македония). През 1986 г. завършва със специалност „Живопис“ в Художествената академия в Скопие. Автор е на самостоятелни изложби и участия в кураторски проекти в България, Северна Македония, Словения, Великобритания, Италия, Франция, САЩ, Франция, Хърватия.

Негови творби са притежание на Музея за съвременно изкуство в Скопие, Република Северна Македония, Национална галерия - Скопие, Градска художествена галерия - Пловдив и много частни колекции в България, Република Северна Македония и по света.

Изложбата може да бъде видяна до 24 февруари.