Оркестърът на Солун гостува с Девета симфония на Бетовен в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:45, 01.07.2023

Фестивалът „Opera Open” посреща Солунския държавен симфоничен оркестър за изпълнение на Бетовен – Девета симфония с кантатата"Ода на радостта", превърнала се в Химн на Европа.  Концертът с диригент Владимирос Симеонидис е на 11 юли на Античния театър с участието на хора на Държавна опера-Пловдив с диригент Драгомир Йосифов. Солисти са Евгения Ралчева – сопран, и Марк Фаулър- тенор, Теодора Бака- мецосопран, и Тасос Апостолу - бас-баритон – гости от Гръцката национална опера.

Солунският държавен симфоничен оркестър е една от основните културни организации в Гърция и е ансамбълът с най-дълга история в Северна Гърция. Основан е през 1959 г. от гръцко-кипърския композитор Солон Михаелидес и в момента се състои от 118 музиканти.

В концерта ще прозвучи и музикалният трибют към жертвите от Холокоста „Оцелелият от Варшава“ от Шьонберг със солист Тасос Апостолу и актьора Живко Джуранов. Идеята да се съчетаят тези две полярни творби е да бъдат очертани границите на човешкото днес - Девета симфония на Бетовен е сигурно най-мощната музикална утопия, която човечеството познава; музикалното свидетелство „Оцелелият от Варшава“ – най-страшната антиутопия. Два хорови химна към Божеството, идващи от самата глъбина на сърцата.

Билети за фестивала се продават на лятна каса на Главната улица в Пловдив, касите на Ивентим, онлайн на eventim.bg и grabo.bg.

„Opera Open”  е част от програма „Наследство 2023“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.