Операта и Драмата представят съвместен проект - танц-театъра “Утре след днес“

  • от PlovdivTime
  • 13:37, 29.02.2024

Балетът на Държавна опера-Пловдив представя премиера на танц-театъра "Утре след днес" на 5 март от 19 часа на сцената на Драматичен театър-Пловдив. Двата пловдивски културни института си сътрудничат за популяризирането на жанра - комбинация между танц, хореография и актьорска игра.

Спектакълът е на световноизвестния хореограф Раду Поклитару, който поставя за втори път под тепетата след „Дългата коледна вечеря“. Той е основател на Академичния театър "Киев модерн балет", но войната в Украйна спира работата на артистичната трупа. Поклитару е роден в Кишинев (Молдова). Озовава се на сцена неслучайно, защото майка му и баща му са солисти в балета на родния му град. Учи в престижното Пермско хореографско училище - една от трите най-сериозни школи по класическо изкуство в Русия. Солист е на Болшой театър на Беларус (Минск), по това време завършва своето висше образование и прави първите си ранни опити да поставя. Кариерата му е изключително успешна и работи като хореограф в най-големите театри в Русия и бившите съветски републики. Стига и до най-авторитетния театър - Болшой (Москва), къдто поставя класиката "Ромео и Жулиета".  Работил е и в Марийнския театър в Санкт Петербург. Поставя в Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Чехия, Сърбия.

Поклитару дойде под тепетата по покана на директора на операта Нина Найденова.

Новият проект на хореографа "Утре след днес" събира две танцови пиеси. "Дъжд" е философска история, представена в хореографска сюита, която разказва за съдбите на хора, събрани неволно в едно време и пространство. "Утре" по музика на Шопен разказва за тези, които живеят тук и сега, творят големи неща, откриват и грешат, обичат и мразят.

„Днешният ден и делата ни определят бъдещето ни. Нашето утре зависи от дне", казва Поклитару. В "Утре след днес" участва международната балетна трупа на Държавна опера-Пловдив с художествен ръководител Мариана Крънчева и репетитор Петя Димова.