Операта „Бохеми“ и „Анатомията на едно падане“ на Киномания в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:58, 25.11.2023

Операта „Бохеми“ и носителят на „Златна палма” „Анатомията на едно падане“ са част от програмата на Киномания в Lucky Дом на киното В 16.15 часа е прожекцията на част от поредицата опери, посветени на 100-годишнината от рождението на Франко Дзефирели. Западногерманската филмова продукция на едноименната творба на Пучини от 1896 г. е заснета в миланско студио и записана в Мюнхенската опера. Режисьор, продуцент и сценограф е италианецът Франко Дзефирели, а Херберт фон Караян дирижира хора и оркестъра на Ла Скала и е художествен ръководител.

В 18 часа е прожекцията на носителя на „Златна палма“ от фестивала в Кан „Анатомия на едно падане“. Историята ни среща с една необичайна смърт на мъжа на успешна писателка, която живее със семейството си във френските Алпи. Завладяващо написан и изигран като съдебен процес, филмът функционира и като своеобразна аутопсия на предубедеността и двусмислието, а съдът е оперна сцена, на която всеки жест, дума и минал контакт са подложени на преоценка.

Билетите са цена от 10 лева, а за учащи и пенсионери - 8 лв. Оперните спектакли са на цена 9 лева, с намален билет - 7 лв.

Киномания в Пловдив 2023 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития за 2023-а.