Опера Пловдив кани меломаните на концертно изпълнение на “Манон Леско“ от Пучини

  • от PlovdivTime
  • 17:47, 04.01.2022

Държавна Опера Пловдив кани меломаните да запазят деня 19-ти януари за музиката на Пучини, която ще звучи в концертното изпълнение на "Манон Леско". Началото е в 19.00 часа в Дом  на култарата „Борис Христов“.

Диригент на концерта ще е Лучано Ди Мартино. Ще участват солистите Таня Иванова, Валерий Георгиев – Гост, Свилен Николов, Владимир Ников, Момчил Караиванов, Георги Деведжиев, Николай Бачев, Живко Пейчев и Оркестър на Опера Пловдив.

Билети - касата на Операта, касата на Маскарт, мрежата на Ивентим и онлайн.

„Манон Леско“ е опера в четири действия по музика на Джакомо Пучини. В създаването на либретото вземат участие Руджиеро Леонкавало, Марко Прага, Доменико Олива, Джузепе Джакоза, Луиджи Илика и Джулио Рикорди. Значителен принос има и самият Пучини. Литературната основа е романът на абат Прево „Историята на кавалера Де Грийо и Манон Леско“. Операта има премиера на 1 февруари 1893 г. в Театро Реджио в Торино. Успехът е триумфален, а Пучини получава признание като голям оперен композитор.

Операта Манон Леско е началото на големия му успех (автор е на 12 опери). Тя е свързана с важен период от живота му: Пучини се влюбва в Елвира Бонтури, която е омъжена, но по това време католическата църква не разрешава разводите; независимо от това Елвира се решава да заживее с Пучини, като взима и двете си деца. Историята на Манон Леско и кавалера де Грийо, разказан в романа на абат Прево, го привлича и с това, че много напомня на собствения му живот и любовта му към Елвира. Това е любов, което помита всички прегради и предразсъдъци. Същият сюжет е пресъздаден от Даниел Обер и от Жул Масне в много популярната тогава опера Манон. Но въпреки това Пучини не се отказва. Манон Леско има изключителен успех. Оркестровото Интермецо във второ действие е красива, майсторски сътворена музикална картина, която се изпълнява и като самостоятелна пиеса.