Опера Пловдив кани на концерт с незабравимата филмова музика на Нино Рота

  • от PlovdivTime
  • 15:07, 08.01.2021

"Музика в кадър: Великото италианско кино" е името на концерта, с който Опера Пловдив ще зарадва почитателите на 7-то изкуство и незабравимата филмова музика, която има свой живот, дори извън киносалоните.

На 20 януари от 19 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ публиката ще се наслади на незабравимата филмова музика на Нино Рота от италианските класики "Кръстникът", "Ромео и Жулиета", "Ла Долче Вита" и др.

Диригент е Диан Чобанов, аранжиментите са дело на Микеле Челаро. Участва оркестърът на Държавна опера-Пловдив.

Билети на касата на Операта в Дома на културата „Борис Христов“ и в мрежата на Ивентим.бг.

Джовани или както го познава целият свят Нино Рота, е роден през 1911г. в семейство на музиканти. Учи пиано в консерваторията в Милано, а после и композиция в академията в Рим, която завършва през 1930 година. На 11 композира първата си оратория – „Детството на Св. Йоан Кръстител”.

Благодарение на големия Артуро Тосканини заминава да учи в Щатите. Там Нино Рота печели стипендия и две години продължава да учи композиция във Филаделфия. Именно на това красиво място се влюбва в джаза и мюзикъла, познанието за които прибавя към европейската ренесансова и класическа музика. След завръщането си в Италия, Нино Рота завършва и литература в Милано. След което започва кариерата му на преподавател и директор на музикалното училище в Бари. Там остава повече от 30 години.

Рота пише музика за първия си филм в началото на 30-те, но с неголям успех – филмът е охулен от критиката толкова, че цели десет години младият композитор спира да се интересува от работата в киното. Връща се през 40-те, а с Фелини се запознава случайно през 52-ра. Федерико Фелини го описва като спокоен и изпълнен с оптимизъм човек, зареждащ всички около себе си. Той споделя още, че с появата на Нино на снимачната площадка, стресът изчезвал, атмосферата ставала изведнъж празнична, а филмът влизал във ведър, фантастичен период, добивайки нов живот. Всички филми на Фелини са озвучени от Нино Рота. Сред хитовите заглавия са  „La dolce vita”, „Белият шейх”, „La Strada”, „Репетиция на оркестъра” и др.

За личния живот на Нино Рота се знае твърде малко, няма свидетелства или разкрития за личните му отношение, както и какъв е бил той извън музиката.

Нино Рота е създал музика за над 150 филма. Преди да композира музиката за класиките на Фелини, той работи с  Дзефирели по „Ромео и Жулиета“, с Копола по „Кръстникът“ и др. Печели „Оскар“ за музиката към филма „Кръстникът“ II (номиниран е и за първия филм, но в последния момент комисията го изключва).

Любимец на поколения, автор на няколко опери и десет балета, оркестрови произведения, музика за театрални пиеси, за радио и телевизионни програми и филми, днес Нино Рота е онази нишка, която свързва класическата музика и киното със страст, на който само един италианец е способен.