Пловдивската опера събира на сцена „Моцарт и Салиери“ в премиерен спектакъл

  • от PlovdivTime
  • 10:34, 04.03.2021

Държавна опера-Пловдив репетира усилено за новото заглавие в афиша си за този сезон. Премиерата на „Моцарт и Салиери"  е на 13 март от 19 ч. в Дома на културата „Борис Христов“. Билети се продават на касата на операта, в мрежата на Ивентим и онлайн.

„Моцарт и Салиери"  е едноактна опера в две сцени от Николай Римски – Корсаков - най-популярен от всички руски композитори, професор на консерваторията без самия той да има образование в консерватория, патриот на местната култура на страната си.  

Римски-Корсаков е един от най-ярките представители на руската музикална класика. Той е забележителен композитор, създал високохудожествени произведения в почти всички музикални жанрове. Но неговото творчество е особено ценно в областта на операта. Римски-Корсаков е написал 15 опери, в които е обрисувал с художествени форми многостранно живота и бита на своя народ, епизоди от славната му история, както и красотата на вълшебния руски приказен свят. В своето творчество композиторът продължава и разширява традициите на Глинка и на „Могъщата петорка“, на който кръжок той сам е един от най-активните членове. В музиката си Римски-Корсаков влага интонациите на руската народна песенност и оригиналната ритмика на народните танци. Ето защо творчеството му е придобило дълбок национален характер.

Във всяко произведение на Римски Корсаков са изтъкнати на първо място неговите хуманистични идеи. Главна тема в оперите му е изобличаването на тъмните сили, борбата за по-хубав и щастлив живот. Винаги и в историческите, и в приказните, и в битовите опери на Римски-Корсаков доминира хуманистичният морал. Високите човешки добродетели на композитора не са само отличителен белег на творчеството му, а се проявяват в целия му живот и дейност.

Режисьор на спектакъла е Елена Стоянова, музикален ръководител – Драгомир Йосифов. Сценографията и костюмите са дело на Кристиан Леков. Асистент-художник - Мария Василева.

Участват солистите Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев, Михаил Пулиев, Благовеста Костадинова, Борис Кучков, Квартет - Ива Ананиева, Цветанка Ангелова, Георги Деведжиев, Васил Игов, Балет - Мария Лишева, Иванка Узунова, на рояла – Драгомир Йосифов.