Opera Open с международна премиера на „Кармен“ на Античния театър

  • от PlovdivTime
  • 09:49, 04.07.2024

Операта „Кармен“ от Бизе се завръща на Античния театър с премиерна продукция на режисьора Урсула Хорнер в програмата на фестивала Opera Open на 6 юли от 21 часа. В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел Мирослав с участия в престижните оперни фестивали във Флоренция и Глайндбърн, Англия. Достойно им партнират солистите на Държавна опера-Пловдив Евгения Ралчева, Евгений Арабаджиев, Николай Бачев, Мария Анастасова, Вивиен Георгиев, Момчил Караиванов и Марк Фаулър със хор, балет и оркестър на музикалната институция.

Режисьорът работи с екипа, с който успешно постави и „Тоска“ на Античния театър: сценограф – Мария Ветероска, художник костюми – Мария Пупучевска, и художник осветление – Васко Лисичов. Спектакълът е представен на закрита сцена, а сега се разгръща в цялостен мащаб на Античния театър. Акцент в декора е 10-метров паднал рог на бик – символ на страст, възхита, любов и смърт.

„Кармен въплъщава всички клишета, свързани с ромските жени. Тя е дива и безстрашна, постоянно в конфликт със закона и живее изключително в настоящето. Но нейното име предполага, ченад нея тегне и тежка сянка. Освен латинското значение на "carmen" (поезия, песен, магическа формула), думата "карма" също е скрита в него. Произхождаща от древния индийски език санскрит, тя означава "дело" или "ефект". Всяко физическо или умствено действие води до последствие,“ коментира Хорнер.

Спектакълът е под диригентската палка на маестро Боян Суджич, който повече от десетилетие е музикален директор на Музикалния продуцентски отдел на Радио и телевизия Сърбия (RTS) и главен диригент на двата му известни ансамбъла – Симфоничния оркестърна RTS и Хора на RTS.

 Билети за „Кармен“ се продават на касата на Операта, на лятната каса Оpera Open на Главната улица, в билетните каси на Ивентим, онлайн на eventim.bg и grabo.bg.