Opera Open идва с класика, джаз и премиерата на суперпродукцията “Милосърдието на Тит“

  • от PlovdivTime
  • 09:33, 04.03.2023

Фестивалът Opera Open на Античния театър в Пловдив отбелязва своята 10-годишнина с програма, която съчетава силно международно съдържание, жанрово разнообразие и 40-годишните традиции на Вердиевия фестивал. Държавна опера-Пловдив поставя акцент на някои от най-успешните постановки, формати и творчески сътрудничества през годините, смело разположили Opera Open на картата на европейските музикални open air-фестивали. Програмата е разпределена жанрово в няколко цикъла - „Опера и балет“, „Класика и джаз“,  „Мюзикъл и рок“, и включва премиерни проекти с водещи артисти от българската и световната сцени.

Програма „Класика и джаз“ дава старта на фестивала Opera Open на 20 юни с аудио-визуалния спектакъл „Симфонична фантазия“, в който по традиция за всяко откриващо събитие артисти и публика сменят местата си в Античния театър за различно пространствено възприятие на музиката. Светлинни картини и проекции ще потопят зрителите в програмната музика на Фантастичната симфония на Ектор Берлиоз и 4 скици за оркестър на Димитър Ненов с диригент Диан Чобанов.

Сегментът „Опера и балет“ представя произведения на знаковите композитори Верди, Пучини, Моцарт и Чайковски. Седмица след като открие 100-ия сезон на Арена Ди Верона със своя премиера, режисьорът Стефано Пода ще представи на Античния театър спектакъла „Силата на съдбата“ от Верди на 24 юни, започнала като копродукция с Театро Реджо ди Парма през 2017 г. Солисти са Таня Иванова, Иван Момиров, Небойша Бабич, Мария Радоева и др.

Един от най-известните български оперни режисьори в чужбина Вера Немирова в екип с творящия в Европа визуален артист и сценограф Юлиан Табаков подготвят премиера на операта „Милосърдието на Тит“ – един от рядко изпълняваните шедьоври на Моцарт, с диригент Диан Чобанов на 15 юли. Към солистичния състав се включва и контратенорът със стремителна кариера Рей Шене от САЩ.

Сопраното Лила Лий се завръща в образа на зловещата принцеса Турандот, а за ролята на принц Калаф е поканен тенорът Амади Лага от Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Италия. Операта от Пучини на 1 юли е под диригентската палка на Якопо Сипари Ди Пескасероли.

Една от най-мащабната постановка в историята на Opera Open – “Набуко“ от Верди на режисьора Нина Найденова, отново ще отправи своите актуални послания за мир и тържеството на човечността. В спектакъла на  8 юли с диригент Диан Чобанов участват едни от най-търсените от европейските оперни театри български солисти – Кирил Манолов, Таня Иванова, Милен Божков, Мария Радоева и др.

Водещото балетно събитие в България през 2022 г. – „Ана Каренина“ на хърватския хореограф Лео Муич, ще бъде представено отново на Античния театър на 21 юли. Към звездните солисти Марта Петкова и Никола Хаджитанев от Национален балет–София се присъединява Гилерме Алвеш, премиер-солист на балета на Хърватския народен театър.

Държавна опера-Пловдив в партньорство с Държавната филхармония на Солун ще представи симфоничния концерт-спектакъл „Бетовен – Девета симфония/Шьонберг – „Оцелелият от Варшава“ на 11 юли. В музикалната симбиоза на утопия и антиутопия посланието за мир вълнува още по-силно. В проекта с диригент Владимирос Симеонидис участват солисти от България и Гърция заедно с Хора на Операта с диригент Драгомир Йосифов.

Jazz Symphony – един от знаковите фестивални формати, ще посрещне на Античния театър петкратната носителка на Грами за джаз-вокал Даян Рийвс. Кралицата на джаза ще представи за първи път в България своя богат репертоар заедно със симфоничен оркестър на 18.07. Концертът с диригент Константин Добройков и оркестъра на Опера Пловдив се осъществява благодарение на партньорските отношения с Plovdiv Jazz Fest.

Jazz Symphony ще представи на 3 юни и концерт на прочутия цигулар Дейвид Гарет, който идва за първи път в България с класическата си програма с музика от Бах, Дворжак, Менделсон и Шуман. Проектът ICONIC с цигулка, китара и бас се разпространява от промоутъра BG Sound Stage Management.

Почитателите на джаза ще се насладят и на импровизациите по класически пиеси на триото „Classic Impro”: Антони Дончев – роял, Бенямин Шмид – цигулка, Георг Брайншмид – контрабас с Оркестъра на Опера Пловдив на 27 юни.

По традиция август е месецът на Opera Open Light с програма „Мюзикъл и рок“. Хитовата творба на Андрю Лойд Уебър „Исус Христос Суперзвезда“ с режисьор Веселка Кунчева е на 10 август с участието на познати имена от българската поп и рок сценa, а концертът „Една нощ в операта с музиката на QUEEN” на 14 август ще представи вечните песни на легендарната британска група. Програмата включва и премиера на мюзикъла от Бродуей „Семейство Адамс“ на 18 август. Романтичната черна комедия с героите от прочутата филмова поредица е под режисурата на Петър Одаджиев и диригентската палка на Вилиана Вълчева с познати на публиката солисти като Керана, Милица Гладнишка, Евгений Арабаджиев, Цвети Пеняшки и др.

Съвременната визия и високото професионално ниво на спектаклите на Opera Open в съчетание с уникалните дадености на Античния театър привличат все повече чуждестранна публика. Опера Пловдив работи в тясно сътрудничество с туроператори за развитието на международен оперен туризъм в България като залага на актуално съдържание и съвременен маркетингов подход.

Билетите за Opera Open вече са в продажба в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg. Само през март най-ревностните почитатели могат да се възползват от РАННА ПРОМОЦИЯ - отстъпка от 20 % до 33% за билетите от ценови категории 50, 40 и 30 лева с промоционален код EARLY онлайн на eventim.bg и на билетните каси. Отстъпката не важи за концерта на Дейвид Гарет. Традиционно ще бъдат налични и промоционални пакети и карти.

Opera Open е част от програма „Наследство 2023“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.