Пламенна „Нощ на Пиацола“ завладява Пловдив на Античния театър

  • от PlovdivTime
  • 09:44, 07.07.2021

Обединени от бандоненона -  аржентинския "роднина" на акорденона, в програмата на Opera Open ще прозвучат най-известните танга на Пиацола като "Libertango" и най-доброто от "Мария от Буенос Айрес" на 7 юли от 21 часа на Античния театър. Спектакълът "Нощ на Пиацола" ще се случи със специалното участие на Калоян Куманов - дългогодишен концерт-майстор на Акордеонния оркестър на Барселона и Оркестъра към консерваторията в Сабадей – Каталуния.

Калоян Куманов се дипломира в  АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” Пловдив със специалност музикална педагогика и акордеон и заминава за Барселона , където печели конкурс за концерт-майстор на Акордеонния оркестър на Барселона и Оркестъра към консерваторията в Сабадей – Каталуния и се превръща в първият българин свирил и в двата централни акордеонни оркестъра на Каталуния.

По-късно придобива магистърска степен в Университета на Барселона със специалност музикална педагогик. Единадесет години е преподавател в Каталунската консерватория по акордеон, солфеж и хорово пеене.  През 2011 г. е поканен за преподавател и диригент на Акордеонния оркестър на остров Менорка, където работи в продължение на 5 години.

Участва в множество различни музикални проекти, камерни състави, групи за World Music, Folk music, класическа музика, самостоятелни концерти и др. Свирил е на сцени като  Palau de la musica catalana -Барселона, Gran Teatre del Liceu– Барселона,  залата на Й. С. Бах в Лайпциг, Гранд опера Париж  и др. Участва в театрални пиеси като композитор и музикант,  спектакли на няколко музикални компании. Води майсторски класове по акордеон за класическа музика и  балканска музика.

"Нощ на Пиацола" с Оркестъра и Балета на Опера Пловдив
Диригент: Константин Добрйков
Хореограф: Мариана Крънчева
Билети на касата на Опера Пловдив, на каса OPERA OPEN на главната улица и на касите на Ивентим.

OPERA OPEN e част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.