OPERA OPEN 2020 представя през август пет незабравими музикални изживявания

  • от PlovdivTime
  • 14:42, 09.08.2020

OPERA OPEN 2020 продължава десетилетните традиции за оперни спектакли и концерти на сцената на Античния театър в Пловдив като изданието тази година е с фокус големите български имена в оперното изкуство. Гости на фестивала ще са четири генерации изпълнители, прославили България на най-големите оперни сцени по света. Вижте какво предстои от програмата на OPERA OPEN 2020 през август.

20.08 (четвъртък), 20:30 часа

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ И ГОДИШНИТЕ ВРЕМЕНА НА ВИВАЛДИ И ПИАЦОЛА

Оркестър на Опера Пловдив

Изявеният български цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази представя забележителните музикални цикли „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди и „Четири годишни времена” от Астор Пиацола. Вивалди и Пиацола – ярки представители на различни музикални култури ни дават две различни версии на една и съща тема. Музика, написана в началото на 18-ти век в Италия – изящна и поетична, която разказва за природата, както и музика на страсти, на светлина и мрак, на любов и омраза, сътворена в средата на 20 век в Аржентина.

22.08 (събота), 20:30 часа

Музика на мира 

ЛЕНИНГРАДСКА СИМФОНИЯ  Шостакович

"Музика на мира" е международен музикален проект, диалог за мирното съвместно съществуване, прослава на човешката сила и дух. Проектът включва изпълнението на Ленинградска симфония от Шостакович от оркестри в Берлин, Виена, Пловдив и Торгау, както и от Симфоничния оркестър на Балтийско море.

Оркестър на Опера Пловдив

Както винаги при Шостакович, тази Симфония е посветена не на града – както и да се нарича той, не и на събитието, а на хората. На загиналите от глад, от студ, от снаряди и бомби... от отчаяние. Тук няма политика: има борба на ужасното, банално зло с човека.  Симфонията се свири рядко заради мащабите си, огромния състав, трудност, уви – и заради политически предразсъдъци... И сега Пловдив има шанса да я чуе, да изпита трепета от знаменитата тема на нашествието и да изпита мощния катарзис, до който музиката довежда.

Вход с покани

25.08  (вторник), 20:30 часа

Соня Йончева

ГАЛА ОПЕРА

Оркестър на Опера Пловдив

Соня Йончева - българската прима, която покори света, се завръща в родния Пловдив за вълнуваща среща с публиката на Античния театър. Звездата на Соня Йончева блести на сцените на Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката опери. Партнира си с артисти от ранга на Пласидо Доминго, Дмитрий Хворостовски, Стинг, Йонас Кауфман, Томас Хемпсън, Антонио Папано. Богатият ѝ репертоар се разпростра от Барока до творби от Моцарт, Чайковски и Пучини. Българката е единственият артист в историята на Метрополитън опера, който в един сезон участва в три спектакъла, всеки един от които предавани на живо в 2000 кинотеатри по целия свят.

28.08 (петък), 20:30 часа

Целият свят е шега... 

ФАЛСТАФ Верди

Солисти, Хор и Оркестър на Опера Пловдив

"Всичко в света е майтап и човекът за шут е роден“ – с тези думи завършва комичната опера „Фалстаф” – последната творба на Верди по пиесата „Веселите Уиндзорки” на Шекспир. Потопени в глазурата на la dolce vita, ще узнаете тайни и интриги, обилно полети с херес; ще преживеете един финал, в който животът не свършва, а неудържимо блика в пъстри пръски.  Незабравима вечер с Кирил Манолов – навярно най-добрия, колоритен и могъщ Фалстаф сред съвременните оперни изпълнители и със специалното участие на примата Мариaна Пенчева.

31.08 (понеделник), 20:30 часа

ХОРЪТ И СВЕТОВНИТЕ МУ ГЛАСОВЕ

Оркестър на Опера Пловдив и Детски хор на БНР

Празнична гала на три оперни звезди, започнали своя музикален път в Детския хор на БНР, послучай 60 годишнината му. Светлина Стоянова, солист на Виенската опера, Мария Радоева с кариера в оперни театри в Австрия и Италия и Ина Кънчева с изяви в оперни театри като Ковънт Гардън и Ла Скала, се събират на сцената на Античния театър с настоящите деца хористи и оркестъра на Опера Пловдив за вечер с едни от най-известните арии и хорови сцени от опери.

 Билети във всички каси на Ивентим – билетен център пред община Пловдив, в туристически информационен център на пл. „Римски стадион”, билетна каса на Античен театър, в Градски дом на културата „Борис Христов” и др., както и онлайн на www.eventim.bg