Операта събира вечни любовни стихове и музика в спектакъл на Античния театър

  • от PlovdivTime
  • 13:59, 15.07.2020

„Поетите и музиката“ е идеен проект на Опера Пловдив и Поетите Live, който обединява в едно музика, поезия, театър и визуални изкуства в неповторимата атмосфера на Античния театър като част от събитията на фестивала Opera Open. Сектакълът ще се играе две поредни вечери  - на 17 и 18 юли 2020 г. от 21.15 ч.

Известно е, че поезията е сестра на музиката, а двете – деца на ритъма. В онези векове, когато Античният театър далеч не е бил античен, словото и музиката са били вплетени в здрава синкретична прегръдка, поезията се е пеела!

Днес, когато театърът е Античен, много векове след онази епоха публиката ще види един спектакъл, в който музика и реч са обединени. Ще звучат красиви български любовни стихове от Христо Фотев, Пейо Яворов, Добромир Тонев, Дамян Дамянов, Валери Петров, Петя Дубарова и др, облечени в тембрите и окрилени от чувствителността на известни днешни актьори. А чудесният Антони Дончев и музикантите от Пловдивска опера ще връщат неуморно тази поезия към музикалните ѝ корени, давайки ѝ нова сила.

Спектакълът ще срещне публиката с вечните любовни стихове, изпълнени от едни от най-обичаните български актьори – Владо Пенев, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Теодора Духовникова, Малин Кръстев, Бойко Кръстанов.

Диригент е Диан Чобанов. Участват солисти и камерни състави на Опера Пловдив.

Концептуалният спектакъл е с обърната перспектива -  публиката се настанява на самата сцена и на секторите A и F. Редовете в сектори  C и D отговарят на местата на сцената.

Входът и изходът са единствено откъм Тунела/Юг.

Спектаклите от програмата на Opera Open ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки.

Билети на касата на Опера Пловдив, мрежата на Ивентим и онлайн.