Онник Каранфилян показва 30-годишния си път в графиката с изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:45, 13.02.2020

Пролетно-летният сезон 2020 в галерия „Дяков” започва с една изключително интересна изложба – „30 години в графиката” на Онник Каранфилян. Тя се открива на 13 февруари от 17.30 часа, а за творчеството на един от големите български художници ще говори проф. Аксиния Джурова. 

Каранфилян е творец, за когото няма тайни в графичните техники. Талантът, изяществото, дълбокото познание в тази област, са доказани с високата оценка на почитателите на високото изкуство - от една страна, а и на професионалната общност у нас и по света- от друга, видно от множеството награди, на които е носител.

Онник Каранфилян е роден през 1963 г. в Сливен. Завършва Националната художествена академия и самостоятелните си изложби започва през 1993 г., а награди за изкуството и таланта си получава още през 1989 г.

Сред призовете му са Наградата на Съюза на българските художници - престой в Ателиетата Сите дез ар в Париж, Награда за млад автор, Арт диалог – Франция, Награда за екслибрис, Награда за реалистично изкуство, Голямата награда за малоформатна графика в Ниш, Сърбия и още множество номинации и награди.

Онник Карафилян е основател на Международното биенале за екслибрис в България. Негови творби се намират в множество музейни и частни колекции у нас и по света: колекция на музея „Шрайнер“, Германия, в музея „IMOGA“, музея „RHMD“в Истанбул, Софийска градска художествена галерия, Националната художествена галерия, триеналета и биеналета в Япония, Тайланд, Южна Корея, в частни колекции у нас, в Канада, Турция, Япония, Германия, Швеция, Великобритания, Норвегия, Финландия, Франция.

Галерия „Дяков“ представя 29-ата по ред самостоятелна изложба на художника, в която представя избрани творби от избрани периоди на своето развитие.

Kоментари

коментар
Калин Н.
14:41, 31.03.2020
Отговор

Харесвам работите му. Толкова въздействащи, И толкова оригинален Подход в начина на изразяване чрез творбите си...! Талантлив и нетрадиционен художник!