One Dance Week вдъхновява Пловдив със силна програма

  • от PlovdivTime
  • 15:36, 03.10.2021

Най-големият форум за съвременен танц "One Dance Week ще зарадва почитателите си с вълнуващо и пълнокръвно издание. Фестивалът стартира през 2008 г., а от 2017 г. е част от програмата на Пловдив 2019. 13-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK през 2021 се осъществява като част от програма Наследство на Пловдив 2019.

 

ONE DANCE WEEK представя в Пловдив едни от най-интересните и значими изпълнители в областта на съвременните танцови практики от Европа, Азия и Америка. В програмата на фестивала са включени актуални световни танцови компании и хореографи, които провокират публиката с различията и многообразието на идеите на съвременния танц и изпълнителски изкуства.

 

ONE DANCE WEEK 2020 ще се проведе от 9 до 24 октомври 2021 г.

 ПРОГРАМА

 

НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ | ДИМИТРИС ПАПАЙОАНУ

 

09, 10, 11 и 12 октомври 2021

Дом на културата „Борис Христов“ - Пловдив

Билети в продажба от 15 март 2021: https://epaygo.bg/4128504166

 ДИМИТРИС ПАПАЙОАНУ ОТКРИВА ONE DANCE WEEK С НАЙ-НОВИЯ СИ СПЕКТАКЪЛ НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ.

TRANSVERSE ORIENTATION (2021) / a new work by Dimitris Papaioannou / trailer from Dimitris Papaioannou on Vimeo.

 Най-новата сценична творба на Димитрис Папайоану ще бъде представена в Пловдив на 09, 10, 11 и 12 октомври 2021. Всички закупени билети важат без презаверка. Поради големия интерес са обявени две допълнителни дати. Билети в мрежата на еPayGo.

 Световноизвестният гръцки хореограф Димитрис Папайоану се завръща в Пловдив на 09, 10, 11 и 12 октомври 2021 г. като част от планираното 13-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK. След грандиозния успех на „Великият укротител“, като част от ONE DANCE WEEK 2018, звездата на международната танцова сцена Димитрис Папайоану ще представи в Пловдив новия си спектакъл, чиято премиера очаква отварянето на театрите след пандемията, за да срещне зрителите.

 

ИТМАРАГ | COMPAGNIE OLIVIER DUBOIS

15 октомври 2021, 20:00 ч.

Дом на културата „Борис Христов“ - Пловдив

Билети в продажба от 15 март 2021: https://epaygo.bg/

Един от най-ярките гласове на съвременния танц на Франция – хореографът Оливие Дюбоа, гостува на ONE DANCE WEEK с най-новия си мултидисциплинарен спектакъл ИТМАРАГ. В ИТМАРАГ Оливие Дюбоа пресъздава на сцената образа на днешен Египет и ни кани да се потопим в душата на танц, който самият той описва като омагьосващ.

 

ВЪЗЕЛ ЦЕПЕЛИН | КАТЕРИНА АНДРЕУ

 16 октомври 2021, 20:00 ч.

Дом на културата „Борис Христов“ - Пловдив

Билети в продажба от 15 март 2021: https://epaygo.bg/

 ВЪЗЕЛ ЦЕПЕЛИН е танцов дует, който чрез изключителна дисциплина и психеделично въображение, свързва в едно цяло танц, движение и звук. В свят, в който състоянията “здраво стъпил на земята“ и “високо в облаците” често са приемани като методи за оцеляване, хореографът Катерина Андреу търси скритите истини за свободата и реалността, докато се фокусира върху силата на тялото, енергията и движението. Андреу поставя спектакъла в рамките на хореографирано съжителство между двама танцьори, в което главен действащ герой е непрестанното движение и приемането на различието като предпоставка за изследване на фините връзки, които ни свързват, по един или друг начин, с другия. 

ТОЧКА НА ИЗЧЕЗВАНЕ | АЛЕКСАНДРОС ВАРДАКСОГЛУ & ДАФИН АНТОНИАДУ

 23 октомври 2021 г., 20:00 ч.

Дом на културата "Борис Христов" - Пловдив

Билети в продажба от 15 март 2021: https://epaygo.bg/

ТОЧКА НА ИЗЧЕЗВАНЕ е пътешествие в свят, който съществува на границата между въображаемото и мрачната реалност. Спектакълът е първата хореографска колаборация между Дафин Антониаду и Александрос Вардаксоглу, в която двамата артисти ясно демонстрират, че това сценично партньорство не трябва да се приема чрез конвенционалните представи за дует. Младите гръцки хореографи търсят вдъхновение както във визуалното, така и от филмовото изкуство и съумяват да включват ясни препратки в цялостната атмосфера и звуков пейзаж на спектакъла.

 LARSEN C | ХРИСТОС ПАПАДОПУЛОС

 22 октомври 2021 г., 20:00 ч.

Дом на културата „Борис Христов“ - Пловдив

Билети в продажба от 15 март 2021: https://epaygo.bg/

 Христос Пападопулос е една от най-ярките нови звезди на съвременната европейска танцова сцена и един от най-силните гласове на новото поколение гръцки хореографи. На пръв поглед, най-новата му сценична творба LARSEN C е измамно семпла, съсредоточена върху упоритото изследване на ритмичните нюанси на движението. В работата си Пападопулос проучва състоянието на преход от едно движение в друго, от интуиция до действие и задава въпроса дали малка разлика в ритъма, тривиална промяна на телесното движение или дори незначителна промяна на силата на звука или светлината могат да променят изцяло нашето възприятие за това, което виждаме, и по този начин да предизвикат нашето пристрастие?

 

ГРАЦИИ | СИЛВИЯ ГРИБАУДИ 

24 октомври 2021 г., 19:30 ч.

Дом на културата „Борис Христов“ - Пловдив

Билети в продажба от 15 март 2021: https://epaygo.bg/

Звездата на италианската танцова сцена Силвия Грибауди ще представи новия си спектакъл ГРАЦИИ. С щедър хумор и радикална съпричастност Силвия Грибауди издига представите за човешките несъвършенства в танцова форма на изкуство. Наситени с лекота, ирония и свобода, произведенията ѝ срещат танц и театър, за да разкажат за уникалната природа на тялото и красотата на всеки един от нас. Грибауди черпи вдъхновение от древногръцката митилигия. Представящи дъщерите на Зевс - Ефросина, Аглая и Талия, трима танцьори (заедно със Силвия) ще търсят нови значения на думата „красота“. 

ONE DANCE WEEK - Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс” се осъществява от Фондация "ЕДНО за култура и изкуства”. От 2020 г. ONE DANCE WEEK е сред учредителите на най-голямата паневропейска мрежа на танцовите фестивали Big Pulse Dance Alliance. Проектът е част от програма Наследство на Пловдив 2019.